Monday, May 6, 2024
HomeРегионПерникКметът Церовска угаси фестивалния огън в Перник, сурвакарите от Расник се окичиха със...

Кметът Церовска угаси фестивалния огън в Перник, сурвакарите от Расник се окичиха със златен медал за цялостно представяне

 

Празникът завърши с танци на ансамбъл “Граово” на Александър Нецов, войводата на фестивала Веселин Мезеклиев: Лошотията е прогонена

 

Угасна фестивалният огън на „Сурва 2018”. Кметът на Перник Вяра Церовска благодари на участниците за танците, за музиката, за ритмите, за духа, за атмосферата и настроението през трите фестивални дни в Перник.

Журито на „Сурва 2018” обяви наградите за победителите

От името на общината благодарствени плакети бяха връчени на председателя на журито проф. д-р Георг Краев, Анелия Славова – главен експерт „Култура“ в общината, Марина Карамфилова – учител по изобразително изкуство в Обединения детски комплекс, Кристиан Петров – отговорник във фестивалния пресцентър, и Богомил Алексов – главен инженер в общината. Войводата на фестивала – актьорът Веселин Мезеклиев, тържествено върна ключа на кмета Вяра Церовска и обяви, че маскираните са прогонили лошотията от Перник и се е възцарило доброто.

„Сурва 2018» приключи, приключи едно невероятно изживяване. Благодаря изключително много на участниците, които бяха над 7400. Благодаря за всичко, което пресъздадоха за нас през своите танци и прояви. Благодаря на журито, което абсолютно безпристрастно гледаше всичко, което се случва“, сподели кметът Вяра Церовска и благодари още на всички институции, училища и детски градини, на всички отдели в община Перник, които работиха безкористно, за да я има «Сурва». Празникът завърши с блестящите изпълнения на ансамбъл “Граово” с ръководител Александър Нецов и празнични илюминации.

Вчера сутринта станаха ясни и кои са големите победители в 27-ото издание на феста. За втори път Златните маски в групата на сурвакарите бяха две. Те бяха присъдени на сурвакарите от групата на пернишкия квартал „Бела вода” и от Джерман. В раздела за кукерски групи Златна маска получиха маскираните от карловския квартал „Сушица”.

Златният медал в категорията за цялостно представяне грабнаха сурвакарите от пернишкото село Расник, а сребърният отиде при групата от петричкия квартал «Дълбошница».

Сурвакарите от село Брежани в община Симитли също получиха сребърен медал, но в категорията за поддържане на местната традиция, златният бе за групата от пернишкото село Богданов дол.

Резултатите от протокола бяха обявениот кмета на общината Вяра Церовска на специална пресконференция в Двореца на културата. Градоначалникът благодаря на всички институции и ангажирани служители за съдействието и организацията по време на 27-ото издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“. От своя страна журито с председател Георг Краев също благодари на община Перник за перфектната организация и доброто представяне на групите.

Видео от закриването на «Сурва» гледайте тук

https://www.facebook.com/738661072871435/videos/1734444339959765/

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular