Tuesday, April 30, 2024
HomeНовиниБългарияШефът на Спецпрокуратурата Иван Гешев: КТБ е била разграбена, а парите на...

Шефът на Спецпрокуратурата Иван Гешев: КТБ е била разграбена, а парите на вложителите използвани за всякакви цели от обвиняемия Цветан Василев, самият той над 300 млн. лева

Разследването за източването на Корпоративна търговска банка предизвиква висок обществен интерес. Наблюдението на досъдебното производство се извършва от екип прокурори в Специализираната прокуратура начело с административния й ръководител Иван Гешев. БЛИЦ потърси мнението на прокурор Гешев по най-актуалните теми по случая.

Г-н Гешев, кога се очаква делото КТБ да влезе в деловодството на съда?

– Приключва досъдебната фаза на наказателното производство. Всички защитници и обвиняеми са се запознали с делото, с изключение на част от защитниците на обвиняемия Цветан Василев. Моите очаквания са, че в началото на юли месец ще приключи предявянето на разследването, след което предстои произнасяне на наблюдаващите прокурори респективно изготвяне на обвинителен акт и внасянето му в Специализирания наказателен съд.

– Как ще отговорите на критиките на Цветан Василев, че година и половина делото не се внася, защото няма сериозни доказателства срещу него?

– Първо искам да направя две уговорки. Не мисля да влизам в спор с обвиняемите лица, още повече такива, които се укриват от европейското правосъдие. Обвиняемият Цветан Василев неслучайно се намира в страна извън ЕС. Няма да коментирам и въпроси, свързани с това дали някой е виновен или не, това ще прецени българският съд. В общественото пространство циркулират твърдения, с източник не само обвиняеми лица, но и някои обслужващи ги адвокати, журналисти и други лица от обществото ни. Те са част от пропагандата, която се води в интерес на обвиняемите лица с оглед да се убеди гражданското общество в лъжата , че някой друг е „съборил“ КТБ , а не както е в действителност – че това е закономерен резултат от криминалните практики на висшия мениджмънт на така наречената банка. Целта е после по- лесно да се „смачка“ основния им проблем – наказателното производство известно като делото КТБ. Хората да забравят и да не задават въпроси, а те от своя страна да харчат спокойно присвоените пари на вложителите. Това, че делото се бави е поредния мит, защото на първо място над година делото е било в съда, а не при разследващите, тоест реалния срок, в който делото е било на производство в прокуратурата е година и половина, максимум две. В рамките на този срок и ще приключим досъдебното производство. На следващо място дело с такъв обем не е имало в правната история на България и това го твърдя категорично. Има 4 направления на разследването, които нееднократно съм обяснявал. Всяко едно от тях само по себе си е огромно. Към момента свидетелите са над 400, изготвени са стотици експертизи. Смело мога да кажа, че такова дело няма и в историята на Европейския съюз, не защото сме уникални, а защото европейското правосъдие не поставя такива безумни изисквания, каквито има българският наказателно-процесуален кодекс.

– Разплетена ли е окончателно престъпната схема, която е извършвал Цветан Василев и неговите съучастници?

– Ние смятаме, че основният проблем, свързан с КТБ се дължи на криминалното управление и практики, наложени от ръководството на тази банка. Окончателно смятаме, че сме изяснили всички факти и обстоятелства, които касаят тези практики. Ще бъде разплетена тази ситуация едва, след като има присъди от българския съд. В случая Специализирания наказателен съд и горните инстанции. Ние се занимаваме с един от аспектите на случая КТБ и това е наказателно-правния. Той е основният, всички останали такива са негови производни – независимо дали са политически, социални или икономически. Мога да кажа, че според събраните до момента доказателства банката е била буквално разграбена, парите на вложителите са били използвани за всякакви цели, за които е преценил човекът, който реално я е управлявал – обвиняемият Цветан Василев.

– Самият Цветан Василев определя като абсурдно повдигнатото му обвинение, той казва: “Абсурдно е да ме обвиняват, че съм крал от собствената си банка, защото имам 50 % в нея”. Как ще отговорите на едно такова обвинение?

– Това е поредната пропагандна теза. На първо място има разлика между едноличен собственик на фирма която от своя страна е мажоритарен акционер в една банка и самото юридическо лице в случая КТБ АД. Това са различни правни фигури, тоест това, че той е мажоритарен акционер, не означава, че краде от себе си. Считаме, че е налице е присвояване за около три милиарда лева от юридическото лице Корпоративна търговска банка. Затова сме повдигнали и съответните обвинения. Следва да се посочи и че един мажоритарен акционер има определен процент в капитала на банката. Ако приемем, че над 50 % са били на г-н Цветан Василев, цитирам по памет капитала на банката е може би около 700 млн. лева, тоест той има собствени над 300 млн. лева. До 7 милиарда, това са 6 млрд. и 700 милиона лева, които са пари на вложителите, на физически лица, граждани, фирми които са ги дали, благодарение на уверението, че банката се управлява според законите и добрите банкови практики, съществуващи в България. Това очевидно не е било така и, ако се докаже нашата теза, че тези пари са били присвоени, те няма да са присвоени пари на самия Цветан Василев, а на вложителите в банката, които отделно са разчитали и че БНБ управлява ефективен надзор.

– Кои са най-високопоставените свидетели, които ще бъдат разпитани по делото?

– Освен делото КТБ, Специализираната прокуратура провежда множество операции. Една от тях беше на “Кулата”, където бяха задържани 22-ма митничари. Смятате ли, че вината им ще бъде доказана в съда при съдебния процес?

– Към настоящия момент ние внесохме за 8 от лицата искания за задържане под стража и Специализирания наказателен съд наложи мярка за неотклонение задържане под стража и на 8-те. Това беше потвърдено и от Апелативния специализиран наказателен съд. Лицата в момента се намират в ареста, по делото се работи активно, смятам, че в разумен срок ще съберем необходимите доказателства, които да представим в съда.

RELATED ARTICLES

Most Popular