Меркел: Насърчаваме всички немски фирми да се ангажират в България

Борисов взриви мрежата с тази гореща снимка от срещата си с Меркел
  • Щайнмайер към Борисов: Европа има нужда от Вас и Вашето правителство

 

Българският премиер Бойко Борисов качи в социалната мрежа уникално мила снимка от срещата си с германския канцлер Ангела Меркел. На нея той се е наклонил към ухото на немския политик и й казва нещо, а Меркел доволно се усмихва. Вчера двамата лидери проведоха среща в Берлин. На съвместна пресконференция след нея канцлерът на Германия благодари на страната ни за решителната работа по охрана на границата. Тя отбеляза, че страната ни полага усилия по охрана на не само българо-турската граница, но и на българо-гръцката, както и Черноморската граница.

“Работим много тясно по политиката на миграцията и бежанците. Това е общо предизвикателство към ЕС. За нас е важно всички да бъдат в състояние да просперират икономически. България все още е с малък доход на глава от населението. Затова пожелавам инвестициите в България да донесат плодове, така че хората там да могат да забележат, че животът им се подобрява стъпка по стъпка. Благодаря ти за посещението, скъпи Бойко”, каза още германският канцлер. “Насърчаваме всички немски фирми да се ангажират в България, защото това е добра инвестиция в бъдещето, това е добре и за вътрешния европейски пазар. България от 10 години е член на ЕС и от 1 януари 2018 г. поема председателството на Съвета на ЕС и ние отговаряме на тяхната молба да подкрепяме България в изпълнението на тази функция”, добави тя. Ангела Меркел отбеляза още, че ЕС е изправен пред големи предизвикателства – не само трябва да се водят преговори с Великобритания за Брекзит, но трябва да придвижи напред развитието на ЕС в една много трудна геостратегическа обстановка. Тя добави, че подкрепя България и реформите, които се извършват в страната.

„Европа има нужда от Вас и Вашето правителство, Балканите имат нужда от Вас, България има нужда от Вас.“ С тези думи президентът на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер се обърна към министър-председателя Бойко Борисов по време на срещата им в Берлин предния ден.

Щайнмайер поздрави премиера Борисов за третия му мандат начело на изпълнителната власт в страната и му пожела успех в отговорната му работа през следващите четири години. Двамата се съгласиха, че от взаимен интерес е да продължат да се развиват и задълбочават взаимоотношенията между България и Германия.

Бойко Борисов и Франк-Валтер Щайнмайер

„Високо ценим отличните и приятелски отношения с Германия“, изтъкна премиерът Бойко Борисов. По думите му интензивният двустранен политически диалог е ясен сигнал за волята и на двете страни да укрепват партньорството си по въпросите от взаимен интерес. Българският министър-председател добави, че страната ни ще продължи да разчита на германския опит и ценна подкрепа в приоритетни за България области. Той даде за пример важни теми като подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС, сигурността и охраната на границите, инвестициите и дуалното образование.

Премиерът Борисов благодари за разбирането и солидарната подкрепа, която България получава от Германия в рамките на партньорството в ЕС и в НАТО. Той специално акцентира върху усилията на страната ни за влизането в чакалнята на еврозоната и за присъединяването ни към Шенген. „Убеден съм, че добрите отношения между България и Германия, в духа на традиционното приятелство и споделените европейски ценности, допринасят за реализирането на общата цел – изграждане на силна, стабилна, просперираща и обединена Европа, която да отговори на очакванията на гражданите и успешно да се справи с предизвикателствата“, каза още министър-председателят.

Президентът Щайнмайер прие българския премиер в двореца „Белвю“, който е една от най-известните сгради в Германия, а паркът му се причислява към най-красивите градини. Дворецът подслонява и първия музей за съвременно немско изкуство. От 1994 година „Белвю“ е първото седалище на Федералния президент.