Friday, May 3, 2024
HomeРегионДупница Над 3600 ученици влизат в класните стаи в Дупнишка община, кметът Чимев...

 Над 3600 ученици влизат в класните стаи в Дупнишка община, кметът Чимев дава старт на учебната година в Крайници

  • Около 45 деца не са записани в първи клас, приобщават ги два екипа за обхват в образователната система
  • Заместниците Олга Китанова, Красимир Георгиев и Крум Милев ще присъстват на церемониите в 4 градски школa

Над 3600 ученици ще призоват школските звънци в класните стаи на училищата в община Дупница. Първокласниците са 375 заедно с 6-годишните при 442 деца, родени през 2010 г. и подлежащи на обучение. По предварителна информация децата, които не са записани в първи клас, са около 45. „Тепърва ще се установява има ли незаписани деца. Възможно е да са се преместили в други общини, без да е сменена адресната им регистрация”, каза експертът по образование и спорт в общинската администрация Тодор Петков. „По новия закон се въвеждат екипи за обхват на деца в образователната система. В община Дупница ще работят два екипа – по един в града и селата. Съставени са от представители на Регионалния инспекторат по образованието в Кюстендил, Районното управление „Полиция”, общината и Дирекция „Социално подпомагане”. Те ще извършат проверката и ако има необхванати от системата деца, ще се погрижат да бъдат записани и да тръгнат на училище”, обясни Таня Петрова -шеф на дирекцията по образование и хуманитерни дейности при общината. Засега няма яснота колко са отпадналите ученици от горните класове, които не посещават училище.

Стана ясно, че учебниците за първи клас вече са предоставени на училищата. От общинската администрация вече за закарали ученическите пособия – подаръци, получавани ежегодно от първолаците. Купени са 376 комплекта, включващи тетрадки с тесни и широки редове, блокчета, химикалки.

Готовността за старта на учебната година е обсъдена на среща на директорите на училища с представители на полицията. Обичайно от полицейското управление ще осигурят присъствие до всяко училище, като на местата с по-натоварено движение ще има повече от един полицай. След оплакване от училище „Неофит Рилски” за обикалящи в района бездомни кучета от общината са обещали съдействие. На ръководството на учебното заведение е даден номерът на телефона на дежурния служител в общината, на който да се подават сигнали. От отдел „Транспорт” са уверили, че до началото на учебната година ще бъде положена маркировка на изтритите пешеходни пътеки до училищата. Откриването на учебната година в училищата в община Дупница е между 9 и 10 часа. По традиция в първия учебен ден на част от учебните заведения ще гостуват представители на местната власт. „Кметът Методи Чимев ще открие учебната година в училището в с. Крайници, а заместниците му – в 4 градски училища. Олга Китанова ще бъде в СУ „Св. Паисий Хилендарски”, Красимир Георгиев – в Гимназия „Христо Ботев”, а Крум Милев – в „Св. св. Кирил и Методий” и „Св. Климент Охридски”.

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular