Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионДупницаНиколай Иванов от браншовата асоциация "Пътна безопасност": Пътят и липсата на ограда...

Николай Иванов от браншовата асоциация “Пътна безопасност”: Пътят и липсата на ограда не са виновни за катастрофата на АМ „Тракия“

Българската браншова асоциация „Пътна безопасност“ изпрати становище за състоянието на пътната инфраструктура на автомагистрала „Тракия“ в района на тежката катастрофа с шестима загинали и много ранени. Според асоциацията настилката е в добро състояние, суха и добре маркирана и сигнализирана. Стоманените предпазни огради са поставени според изискванията от 1994 г. в разделителната ивица. Няма изискване да се поставя ограда от страната на банкета при относително равен крайпътен терен, пишат от асоциацията. Работата на компетентните органи е да определи скоростта, с която се е движил автобусът, неговата маса, дали е имал, или не спирачен път и ъгъла на отклонение. От асоциацията посочват, че в европейските страни това се прави с компютърна симулация.

Драматичната катастрофа, при която загинаха 6-има души.

Становището е подписано от Николай Иванов – председател на УС. Браншовата камара „Пътища” също излязоха с позиция:  Автомагистрала „Тракия“ е изградена и рехабилитирана през годините при стриктно спазване на правилата по действащата и досега Наредба за проектиране на пътища. В този участък теренът е равнинен и в напречно сечение е изпълнен стандартен пътен профил –  пътно платно в нулев профил, стабилизиран банкет и облицован пътен окоп с наклон 1:3. Нормативно, при подобни участъци, проектно не се изисква предпазна ограничителна система (мантинела). Това се отнася както за действащите към момента на строителството и рехабилитацията нормативни документи, така и съгласно последните, изцяло хармонизирани с европейската практика спецификации и стандарти. Изразявайки своето съчувствие към близките на загиналите и пострадалите при трагичния инцидент, призоваваме да бъдат прекратени спекулациите, целящи отклоняване на вниманието от действителните причини за катастрофата и насочването към несъществуващи проблеми в пътната инфраструктура”.

RELATED ARTICLES

Most Popular