Saturday, May 4, 2024
HomeНовиниСвятНова размяна на заплахи и остри реплики между САЩ и КНДР, Лавров:...

Нова размяна на заплахи и остри реплики между САЩ и КНДР, Лавров: САЩ няма да ударят Северна Корея

 

Севернокорейският външен министър отправи остри заплахи срещу САЩ. Американският президент отговори в същия дух в туитър.

Севернокорейският външен министър И Йон-хо заяви пред Общото събрание на ООН, че президентът Доналд Тръмп е направил “неизбежно посещение на нашите ракети на цялата територия на САЩ”, след като нарече севернокорейския лидер Ким Чен-ун Човек ракета, предаде „Ройтерс”.

“След продължителна и тежка битка сега ние сме на няколко крачки от завършване на ядрената ни сила”, похвали се министърът на годишната среща на световните лидери.

Напразна надежда е да се смята, че КНДР ще бъде разколебана или ще промени на сантиметър позицията си заради по-суровите санкции от враждебните сили, каза също севернокорейският външен министър. Той разкритикува остро изявленията на американския президент по адрес на страната му и нарече Доналд Тръмп “побъркан човек”, “мегаломан” и “една от най-големите заплахи за мира”, като многократно размахваше пръст, за да подсили думите си.

Министърът каза също, че ядрената сила на страната му служи за възпиране на ядрената заплаха от САЩ и за предотвратяване на американска интервенция.

Междувременно президентът Доналд Тръмп заплаши в туитър севернокорейския външен министър И Йон-хо и лидера на страната Ким Чен-ун, че “не след дълго тях може да ги няма”, ако министърът продължава да повтаря мислите на “Малкия Човек Ракета”, очевидно визирайки Ким.

“Току-що чух какво каза външният министър на Северна Корея пред ООН. Ако той продължи да препредава като ехо мислите на Малкия Човек Ракета, тях не след дълго няма да ги има”, писа Тръмп.

Размяната на все по-заплашителни и лични обиди между Тръмп и Ким се засилва, докато Пхенян се надбягва с времето, за да постигне целта си да създаде ракета с ядрен заряд, способна да достигне континенталната територия на САЩ – нещо, което Тръмп се зарече да не допусне.

В безпрецедентно изявление в петък Ким нарече американския президент “изкуфял старец” и се закани да го усмири с огън. Така той отвърна на заплахите на Тръмп в речта му пред ООН напълно да унищожи Северна Корея с нейното 26-милионно население.

Не е ясно дали последният туит на Тръмп се отнася до И и Ким лично, или до Северна Корея като цяло.

На 3 септември КНДР извърши най-мощния си досега ядрен опит. В петък Пхенян заяви, че може да извърши опит с водородна бомба в Тихия океан.

Външният министър на Русия Сергей Лавров коментира, че САЩ няма да ударят КНДР, защото знаят, че тя може да отвърне с ядрено оръжие. Лавров направи това изявление в интервю за телевизионния канал НТВ.

“Американците не само подозират, а точно знаят, че Пхенян разполага с ядрени бомби. Президентът Владимир Путин неведнъж, говорейки по този въпрос, е казвал, че е невъзможно да си представим, че американците или който и да е друг имат стопроцентова информация за всички без изключение обекти в Северна Корея”, добави Лавров.

Аз сега не искам да защитавам Северна Корея, а просто казвам, че всички сме съгласни с такъв анализ на ситуацията, добави руският външен министър.

Според него тази логика е била подкрепена от повечето негови събеседници, с които се е срещнал тази седмица по време на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Лавров изрази надежда, че тази логика ще бъде взета предвид и от аналитиците във Вашингтон. В противен случай, отбеляза той, ситуацията може да излезе извън контрол и да се стигне до “много непредсказуем пик, и ще страдат хиляди и хиляди, десетки хиляди, ако не и стотици хиляди съвсем невинни граждани в Южна Корея, в Северна Корея, разбира се, и в Япония, а и Русия и Китай са съвсем наблизо”.

Междувременно Пхенян продължава да се заяжда с Вашингтон въпреки сериозното напрежение между двете страни, което с всеки ден нараства. Само часове след като искрите между двете държави полетяха под формата на остри изказвания на севернокорейския външен министър И Йон Хо и американският президент Доналд Тръмп, хората на Ким Чен Ун пуснаха по телевизията и в интернет нов пропаганден клип. На видеото се демонстрира как севернокорейски ракети унищожават американски изтребители, бомбардировачи и самолетоносачи.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular