Saturday, May 4, 2024
HomeНовиниБългарияOтклонили вниманието от отговорните за срива на Търговския регистър

Oтклонили вниманието от отговорните за срива на Търговския регистър

Бившата вече изпълнителна директорка на Агенцията по вписванията (АВп) Зорница Даскалова обяви, че с политически натиск е бил направен опит за отклоняване вниманието “от преките изпълнители и отговорните лица” за срива на Търговския регистър. Разкритието Даскалова прави в своята оставка, която депозира в петък пред министъра на правосъдието, а Цецка Цачева я прие незабавно, съобщава “Правен свят”.

Даскалова заявява още, че разглежда оттеглянето си като дълг, вследствие на безпрецедентния срив на 9 август на Търговския регистър, администриран от Агенцията по вписванията.

“Опитът да се отклони вниманието от преките изпълнители и отговорните лица, съгласно подписаните договори, ясно говори за политически натиск от определени групи хора и контролираните от тях субекти”, пише Даскалова до Цачева, без да назовава конкретни имена на политици или партии.

В началото на седмицата две политически централи – на БСП и на Демократична България, поискаха от премиера освобождаването на Даскалова. Левицата поиска и оставката на Цецка Цачева, докато бившият правосъден министър Христо Иванов държеше Бойко Борисов да освободи именно шефката на АВп. След като бе подканен от БСП и от Христо Иванов, Борисов също изрази недоволство от Даскалова. Ден по-късно Борисов привика Цачева на “Дондуков” 1, а два часа по-късно от Министерството на правосъдието съобщиха в две изречения за освобождаването на Даскалова, което станало по нейно искане.

В оставката си Зорница Даскалова посочва още, че “в Агенцията по вписванията се намира цялата документация, доказваща взетите управленски решения от всеки ръководител (новоназначаван почти всяка година), както и документираното състояние на системите”.

“Искрено се надявам да бъде оповестено какво е реалното състояние на тези изключително важни за държавата системи предвид наблюдаваните и цитирани по-горе процеси”, завършва оставката на бившата шефка на АВп.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular