Friday, May 3, 2024
HomeРегионСапарева баняОбщина Сапарева баня спечели 3000 лв. за провеждането на фестивала „Мома пее,...

Община Сапарева баня спечели 3000 лв. за провеждането на фестивала „Мома пее, гора се люлее”, кметът Калин Гелев: Наша мисия е да предаваме културното наследство на поколенията

 

Община Сапарева баня спечели проект по грантова схема „Подкрепа на инициативи на общините, свързани с регионалното измерение на българското председателство на Съвета на ЕС 2018”, съобщиха от администрацията на кмета Калин Гелев.

Проектът е свързан с популяризиране на фолклорното богатство, бит и култура на община Сапарева баня, като част от културно-историческото наследство на България и Европа. Партньор на общината е НЧ „От извора – 2013”, град Сапарева баня. С осигурените средства от проекта ще бъдат организирани част от дейностите по провеждане на Международния фолклорен фестивал „Мома пее, гора се люлее”. Това ще бъде 4-тото издание на фестивала, като през 2018 г. той ще премине под егидата на Българското председателство на Съвета на ЕС. Мотото на предстоящия в края на месец май фестивал ще бъде: „Това е България”.
Конкурсът за финансиране на малки проекти бе обявен от Националното сдружение на общините в Република България в рамките на договор с Министерството за българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за всеки отделен проект е 3 000 лв. „Общината ни е притегателен център за посещение на туристи от различни националности. Смея да кажа, че за тях всички мероприятия и празници, свързани с българските традиции и с пресъздаване на обичаите ни, представляват голям интерес. С реализирането на тази прекрасна инициатива отново ще покажем, че общината ни има принос и е част не само от културно-историческото наследство на страната ни, но и на Европа като цяло. Това е и една от мисиите, които следваме – да съхраним и предадем това наследство на бъдещите поколения”, коментира кметът на Сапарева баня Калин Гелев. Той пожела и тази година фестивалът да бъде толкова успешен и изпълнен с позитивни емоции за участниците и зрителите.

RELATED ARTICLES

Most Popular