Friday, May 3, 2024
HomeРегионДолна баняОчакват по тон и половина добив на ягоди в Долна баня, на...

Очакват по тон и половина добив на ягоди в Долна баня, на пазара се търгуват до 3,50 лв. за кг

 

Отглеждането на ягоди се превръща и в основен семеен поминък на местните хора в Долна баня. Основно се отглеждат ягоди и малини, по-малко касис и арония. По данни на агронома Емил Захариев – старши експерт в офиса в Долна баня към Общинската служба по земеделие в град Костенец, днес в Долнобанското землище се отглеждат 500 дка различни сортове ягоди и 500 дка с малини, предимно от сорта “Люлин”.

Ягодите са предимно български сортове, но напоследък се култивират и вносни сортове. Очакваните средни добиви от декар през тази кампания според запознати с този бизнес могат да достигне тон-тон и половина. Немалко поразии обаче направиха дъждовете точно в началото на ягодобера, с което чувствително свиха очакваната печалба в поизтънелия семеен бюджет. Лошо беше времето и през пролетта – минусови температури и слани. Към 2,50 до 3,50 лв. се търгува днес ароматната долнобанска ягода за килограм по стоковите борси, тържища и пазари, споделиха производители.
Трудно се търгува. От години се говори за сдружение на местните ягодопроизводители, както и за местна плодова борса. Всичко остава обаче само на думи. Затова всеки се спасява сам, колкото и да са трудни сделките с прекупвачите, от които стопаните имат лоши спомени през годините, казват местните.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular