Огнен ад взе десетки жертви на север от Лисабон, 50 души са ранени, включително осем пожарникари

Пожарът бушува на около 200 км северно от Лисабон
  • Близо 500 огнеборци и 160 пожарни коли са мобилизирани и водят борба с бедствието

Горски пожар в района на португалския град Лейрия отне живота на над 60 души, съобщи правителството, цитирано от Франс прес.

“Изправени сме пред ужасна трагедия. За момента е потвърдена смъртта на над 50 души, но е възможно тази цифра да се увеличи още”, заяви вчера премиерът Антонио Коща в централата на португалската Гражданска отбрана край Лисабон.

Преди това бе потвърдена смъртта на 39 души. Двама души бяха обявени за изчезнали, а 59 са ранени.

Вчера следобяд броят на загиналите от пожарите в централната част на Португалия достигна до най-малко 62 души според вътрешния министър на страната Хорхе Гомес, цитиран от AFP.

Пожарът, избухнал в събота, е оставил повече от 50 души ранени, включително осем пожарникари. Правителството на страната обяви тридневен траур във връзка с трагедията.

Пламъците заплашват няколко селища в района. Не е ясно как е започнал пожарът, избухнал в събота следобед, отбелязва ДПА.

Пожарът е избухнал на около 200 км от столицата Лисабон, около 15 ч. местно време (17 ч. българско време), съобщи Франс прес.

Близо 500 пожарникари и 160 пожарни коли са мобилизирани и водеха борба с пожара през нощта.

Според държавния секретар към министъра на вътрешните работи Жорж Гомеш пламъците са се разпространили много бързо и по необясним начин, напредвайки по четири фронта.

Температурите в много райони на Португалия надхвърлят 40 градуса, отбелязва Франс прес.

Съпричастност с Португалия изрази председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който „туитна“:

“Мислите ми са с жертвите в Португалия. Адмирирам смелостта на пожарникарите. Механизмът за европейска гражданска защита е активиран, и ние ще помогнем”.

Няма данни за пострадали български граждани

Към 12.00 часа българско време (в неделя) няма постъпила информация за пострадали български граждани при горските пожари, разразили се в централна Португалия, съобщиха от Министерството на външните работи.

МВнР препоръчва на българските граждани, пътуващи за и пребиваващи в Португалия, да проявяват повишено внимание, като се осведомяват предварително за актуалната обстановка, да избягват засегнатите райони и да спазват стриктно указанията на местните власти.

Българското посолство в Португалия следи развитието на ситуацията и поддържа постоянен контакт с местните власти.

Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на дежурния телефон за спешни случаи на българското посолство в Лисабон: 00 351 933 611 337.