Thursday, May 2, 2024
HomeНовиниСвятОгнен ад взе десетки жертви на север от Лисабон, 50 души са...

Огнен ад взе десетки жертви на север от Лисабон, 50 души са ранени, включително осем пожарникари

  • Близо 500 огнеборци и 160 пожарни коли са мобилизирани и водят борба с бедствието

Горски пожар в района на португалския град Лейрия отне живота на над 60 души, съобщи правителството, цитирано от Франс прес.

“Изправени сме пред ужасна трагедия. За момента е потвърдена смъртта на над 50 души, но е възможно тази цифра да се увеличи още”, заяви вчера премиерът Антонио Коща в централата на португалската Гражданска отбрана край Лисабон.

Преди това бе потвърдена смъртта на 39 души. Двама души бяха обявени за изчезнали, а 59 са ранени.

Вчера следобяд броят на загиналите от пожарите в централната част на Португалия достигна до най-малко 62 души според вътрешния министър на страната Хорхе Гомес, цитиран от AFP.

Пожарът, избухнал в събота, е оставил повече от 50 души ранени, включително осем пожарникари. Правителството на страната обяви тридневен траур във връзка с трагедията.

Пламъците заплашват няколко селища в района. Не е ясно как е започнал пожарът, избухнал в събота следобед, отбелязва ДПА.

Пожарът е избухнал на около 200 км от столицата Лисабон, около 15 ч. местно време (17 ч. българско време), съобщи Франс прес.

Близо 500 пожарникари и 160 пожарни коли са мобилизирани и водеха борба с пожара през нощта.

Според държавния секретар към министъра на вътрешните работи Жорж Гомеш пламъците са се разпространили много бързо и по необясним начин, напредвайки по четири фронта.

Температурите в много райони на Португалия надхвърлят 40 градуса, отбелязва Франс прес.

Съпричастност с Португалия изрази председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който „туитна“:

“Мислите ми са с жертвите в Португалия. Адмирирам смелостта на пожарникарите. Механизмът за европейска гражданска защита е активиран, и ние ще помогнем”.

Няма данни за пострадали български граждани

Към 12.00 часа българско време (в неделя) няма постъпила информация за пострадали български граждани при горските пожари, разразили се в централна Португалия, съобщиха от Министерството на външните работи.

МВнР препоръчва на българските граждани, пътуващи за и пребиваващи в Португалия, да проявяват повишено внимание, като се осведомяват предварително за актуалната обстановка, да избягват засегнатите райони и да спазват стриктно указанията на местните власти.

Българското посолство в Португалия следи развитието на ситуацията и поддържа постоянен контакт с местните власти.

Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на дежурния телефон за спешни случаи на българското посолство в Лисабон: 00 351 933 611 337.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular