Откриват зимния сезон в Банско на 16 декември, министър Ангелкова: Опашките пред лифта остават, втората кабинка се бави заради обжалване на Плана за управление на „Пирин”

Командироват допълнително 40 полицаи в курорта, подсилват ги гръцки и румънски патрули

И този сезон ще остане нерешен проблемът с опашките пред кабинковия лифт за ски зоната в Банско, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. Причината, обясни тя, е обжалването на Плана за управление на Националния парк “Пирин”, което е пречка преди произнасянето на съда да се реализират каквито и да било инвестиционни намерения, включително и за изграждане на нов лифт. Ангелкова припомни, че Министерството на туризма със съдействието на общинската управа, на кмета и на туристическия бранш в Банско е създало през миналата година работна група за планински туризъм. Тя е приела предложения, които ще намерят място в очаквани бъдещи изменения в Закона за туризма. Те предвиждат облекчено изграждане на ски писти и съоръжения, особено когато се говори за такива курорти като Банско, Боровец, Пампорово, Витоша, отбеляза министър Ангелкова.

Сезонът в Банско ще бъде открит на 16 декември. Отново ще има съвместни патрули на български с румънски и гръцки полицаи. Допълнително в Банско ще бъдат командировани за сезона 40 полицаи, както и служители на другите контролни органи, при необходимост ще има изнесени приемни и на КЗП.

Министърът на туризма Николина Ангелкова обсъди на работната среща в Банско готовността за предстоящия зимен туристически сезон с представители на държавната и местната власт, на институциите и контролните органи и на туристическия бранш и бизнеса в пиринския курорт. Миналия зимен сезон беше изключително успешен, почти 1 400 000 чуждестранни туристи посетиха страната и бе отбелязан ръст от над 19.6 процента, каза министър Ангелкова. Нашата цел е и през тазгодишния зимен туристически сезон да се постигне ръст между 5 и 10%, каквато е най-ранната прогноза към момента, посочи тя. Очаква се основно да има туристи от съседните страни – Гърция, Турция, Сърбия, Македония, Румъния, както и ръст на туристите от Великобритания, Белгия, Австрия, Италия.
За свършеното преди началото на новия зимен сезон и най-важните предстоящи задачи информираха кметът на община Банско Георги Икономов, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов, ръководители на Областната дирекция на МВР, на Областната дирекция по безопасност на храните, на Регионалната здравна инспекция, Регионалната дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”, Областното пътно управление, Планинската спасителна служба при БЧК, дружеството концесионер са скизона “Банско. Представителите на туристическия бранш засегнаха също важни проблеми, сред които е и борбата със сивия сектор в сферата на туризма и туристическите услуги.
Николина Ангелкова коментира, че е обнадеждена от чутото по време на срещата в Банско. По време на миналия зимен сезон се наблюдава намаление на нарушенията – това сочат констатациите от проверките и на КЗП, и на Агенцията по безопасност на храните. Според министър Ангелкова е важно, че контролните органи са създали организация и имат готовност за ефективна работа и през предстоящия зимен сезон, който в Банско официално ще бъде открит на 16 декември. Важно е също, посочи министър Ангелкова, че след като бъдат гласувани промените във внесения законопроект за изменение на Закона за туризма, ще бъде създадено и специализирано звено за административен контрол по въпросите на туризма, към Министерството на туризма. Тя се надява звеното да заработи още през март-април следващата година.