Парламентът създаде комисия за скандала “НДК”

 

Временна анкетна комисия със срок на работа един месец ще провери всички факти и обстоятелства при разходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Такова предложение гласува в четвъртък Народното събрание по предложение на БСП след скандала с уволнението и последващото възстановяване на работа на директора на двореца на културата Мирослав Боршош.

Комисията ще бъде съставена на пропорционален принцип според парламентарното представителство на партиите. Тя ще има общо 19 членове в съотношение: ГЕРБ – 8, “БСП за България” – 6, “Обединени патриоти”- 2, ДПС – 2, “Воля” – 1.

“Ръководителят на НДК Мирослав Боршош заявява, че отказва да подписва обществени поръчки под натиск на ръба на закона и против правилата. В пленарната зала трябва да стане ясно кой е оказвал този натиск”, каза заместник-председателят на БСП в парламента Жельо Бойчев в мотивите си за създаване на комисията.

“Министърът по председателството Лиляна Павлова, която довчера беше и принципал, твърди, че НДК се управлява лошо, липсва дисциплина, не се спазват сроковете. Въпросът е кой от двамата лъже и заблуждава обществото”, каза още Бойчев. Според него всички тези обстоятелства могат да доведат до застрашаване на провеждането на българското председателство. “Има реален шанс да се изложим пред чужденците, както се казва”, смята Бойчев.