Пътнически самолет със 71 души се разби край Москва, няма оцелели

0
329
Части от катастрофиралия самолет

Според една от версиите: До катастрофата се стигнало след отказ и последвала експлозия на един от двигателите

Руски самолет Ан-148 със 71 души на борда се разби вчера край Москва. В машината е имало 65 пасажери, сред които дете, и шестчленен екипаж. Няма оцелели.

Самолетът изчезнал от радарите, малко след като излетял от московското летище Домодедово. Той е паднал в Раменския район в Подмосковието, предаде ТАСС, като се позова на министерството на извънредните ситуации.

Свидетел заяви пред “Интерфакс”, че самолетът се е разбил край село Аргуново в Подмосковието. Два вертолета Ми-8 със спасители бяха изпратени в с.Аргуново, където бяха открити отломки.

Стюардесите, обслужвали пътниците в самолета

В късния следобед вчера източник от разследването обяви първа версия за катастрофата с Ан-148.  Пътническият самолет е бил във въздуха малко повече от 2 минути. След това е изчезнал от радарите и е спрял да отговаря на авиодиспечерите. Лайнерът е паднал между селата Степановское и Аргуново. Никой от пътниците и екипажа не е оцелял. По първоначални данни, самолетът се е разрушил във въздуха. Източник, запознат с разследването, заяви, че пилотът на машината е съобщил за неизправност. Самолетът е трябвало да извърши аварийно кацане в град Жуковский. До катастрофата се стигнало след отказ и последвала експлозия на един от двигателите. Командирът на екипажа – 51-годишният Валерий Губанов е бил много опитен пилот, с над 5 000 летателни часа зад гърба си. От Саратовските авиолинии съобщиха, че само със самолет от този тип Губанов е имал 2 800 летателни часа. „По предварителни данни, самолетът Ан-148 е излетял в 14:24 часа на 11 февруари, но в 14: 28 часа е изчезнал от радарите и е паднал в Раменския район на Подмосковието”, се посочва в съобщението на държавното обвинение.

Преди това излезе информация, чедалеч от мястото, където бяха открити отломките на падналия руски Ан-148, са намерени и парчета от хеликоптер.

Президентът на Русия Владимир Путин е поръчал на правителството да проведе разследване на причините за катастрофата. Също така той е изпратил и съболезнователно писмо до семействата на загиналите пътници и екипаж.

Машината е била на авиокомпания Саратов и е летяла за Орск  – град край руско-казахстанската граница. Тя е била на 7 години.

Данните от сайта flightradar24 показват, че самолетът рязко е загубил височина, преди да спре да подава информация.

Прокуратурата започна проверка за работата на диспечерите и на персонала по обслужването на полетите.

По данни на пресслужбата на Оренбургска област, по-голямата част от пасажерите – над 60 души, са били жители на областта. Местен жител разказа, че пътническият самолет е летял малко наклонен, след което е паднал в Раменския район. По думите му, преди инцидента не се е чул шум. Според местни метеоролози времето не е причина за катастрофата. „Времето в района на катастрофата се обуславя от атмосферния фронт, облачността е 10 бала. Метеорологичните условия са сложни, но въпреки това позволяват да се изпълни както излитане, така и кацане”, коментират специалистите.

Произвежданият в Украйна “Ан-148” е двумоторен реактивен самолет за превоз на около 80 пътници на къси и средни разстояния. Такива машини използват авиокомпании в Русия, Украйна и Северна Корея.

Вчера следобед президентът Румен Радев изпрати съболезнователен адрес до държавната глава на Руската федерация Владимир Путин.

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати телеграма до руския премиер, в която изрази искрените съболезнования на българското правителство и лично своите към всички, загубили близки в катастрофата с пътнически самолет в Подмосковието.“