Пентагонът: Само инвазия ще унищожи арсенала на Северна Корея

 

Тръмп на обиколка в Азия, ще търси помощ и от Путин за усмиряване на Пхенян

Според Пентагона единственият начин САЩ да разберат размера на севернокорейския ядрен арсенал и да го унищожат е чрез наземна инвазия. Министерството на отбраната на САЩ направи това предположение в свое писмо към конгресмените, пожелали да узнаят повече за логистиката и възможната загуба на човешки животи в случай на конфликт със Северна Корея, предаде Voice of America. Писмото от контраадмирал Майкъл Дж. Дюмон от общото командване на началник щабовете на САЩ сочи, че класифициран инструктаж „би бил най-доброто място за детайлното обсъждане на възможностите на САЩ и на съюзниците им да контрират възможността на Северна Корея да отговори с ядрено оръжие и да елиминира ядрените оръжия на Северна Корея, намиращи се в дълбоки подземни обекти“.

По-рано конгресменът-демократ от щата Аризона заяви, че е „важно хората да разберат как би изглеждала война с ядрена сила“. Според него в първите ѝ дни е възможно да загинат 300 хиляди души, като от тях 100 хиляди да са американски граждани. Неговият колега-демократ от същия щат Рубен Галего заяви, че конгресмените „искат да има пълна прозрачност и информация за това, какво би се случило, ако нашите лидери направят погрешните изчисления“.

Американският президент Доналд Тръмп окачестви Северна Корея като “голям проблем”, който трябва “да бъде решен” и иска помощта на Путин за това. Пред репортери на борда на самолета си на път за Япония той заяви, че по отношение на Северна Корея “в продължение на 25 години е била показвана тотална слабост”, предаде Асошиейтед прес.

Някои регионални анализатори спекулираха, че присъствието на Тръмп в Азия може да подтикне Северна Корея например да извърши ракетно изпитание. На въпрос за подобна възможност той отговори: “Скоро ще разберем”.

Американският президент заяви също, че ще се срещне с китайския си колега Си Цзинпин като равен с равен. “Смята ни за много силни”, каза той за Си.

Тръмп защити твърдата си реторика по отношение на Северна Корея, заявявайки, че по време на разговорите му с азиатските лидери тази тема ще заеме важно място, предаде Ройтерс. Той каза, че скоро ще бъде взето решение дали Северна Корея да бъде включена в списъка с държави, подкрепящи тероризма.

Тръмп заяви също, че по време на азиатската обиколка – която ще е най-продължителното посещение в Азия на американски президент от времето на президента Буш-старши – планира да се срещне с руския си колега Владимир Путин.

“Мисля, че се очаква да се срещнем”, посочи той. “Искаме помощта на Путин за Северна Корея”.

Преди да отиде в Пекин, за да убеждава Си Цзинпин да се ангажира с още действия по отношение на Пхенян, Тръмп ще се стреми да създаде единен фронт срещу Северна Корея с лидерите на Япония и Южна Корея, отбелязва Ройтерс. Освен КНДР другата главна тема на обиколката ще бъде търговията.

Междувременно Северна Корея заплаши президента на САЩ с „безмилостно унищожение“, съобщи „Дейли Стар“.

„Никой не може да предвиди кога Тръмп ще направи някое безумно действие. Единственият начин за противопоставяне е той да бъде укротен с физическа сила. Ако САЩ неправилно преценят най-твърдата воля на Северна Корея и посмеят да действат безразсъдно, тя ще бъде принудена да извърши решително и безмилостно наказание с мобилизирането на всички сили. САЩ нямат енергия да го предотвратят. А след това ще е твърде късно да съжаляват”, се казва в изявление от севернокорейската държавна агенция.

„Никой диктатор и никой режим не може да подценява американската решимост. Бъдете сигурни в това“, заяви Тръмп по време на посещението си в Япония.

 

снимка

Пентагонът: Ядрените оръжия на Северна Корея се намират в дълбоки подземни обекти