Thursday, May 2, 2024
HomeРегионПерникПерник чупи световен рекорд! Кметът Церовска поведе 7400 кукери, дервиши и станчинари...

Перник чупи световен рекорд! Кметът Церовска поведе 7400 кукери, дервиши и станчинари с факелно шествие на Сурва, надмина карнавала в Рио

Кралят Хенри ван дер Кроон на фестивалите връчи специален плакет на градоначалника за суперорганизация и съхраняване на традицията

 

3 дни Перник беше столицата на България заради уникалния фестивал «Сурва», който привлече 105 сурвакарски и кукерски групи с над 7400 участници. Стана ясно, че фестивалът в Перник е по-голям по брой на групи и участници от фестивала в Рио де Жанейро. С този резултат може да се кандидатства в „Гинес” и да се счупи световен рекорд.

Началото на фестивалните дефилета даде кметът Вяра Церовска, която приветства хилядите участници и гости на 27-ия международен фестивал на маскарадните игри «Сурва» 2018 г.  «Искам да поздравя всички с този хубав и очакван момент, в който площадът на Перник се изпълва с хора, които носят радостта, усмивката и традицията в сърцата. Всички участници ще бъдат оценени достойно от експертите в журито», сподели кметът Вяра Церовска.

 Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева поздрави домакини, участници и гости от името на министъра на туризма. Тя благодари на всички, които са превърнали фестивала в символ на Перник! Сурва се е утвърдил като един от най-разпознаваемите, колоритни и въздействащи фестивали – каза още тя. Той е част от световното наследство на ЮНЕСКО. Министерството винаги ще оказва подкрепа на Перник, каза още тя.

Честит празник! Щастлива Сурва! Много радост и много веселие на всички! – каза и областният управител Ирена Соколова.

Президентът на Федерацията на европейските карнавални градове Хенри ван дер Кроон, или както го наричат още Кралят на фестивалите, връчи специален плакет на кмета Вяра Церовска за блестящата организация и съхраняването на традицията, той връчи и двете купи на журито, което ще даде наградите на ФЕКГ на една сурвакарска и една кукeрска група.

Президентът на ФЕКГ за 20-а поредна година бе скъп гост на международния фестивал на маскарадните игри и обяви, че европейският Перник е зимният Рио де Жанейро. Атмосферата е неповторима и ще идвам тук, докато съм жив, сподели още кралят на карнавалите. И добави: ”Културата и традициите са основното лице на един народ. Вие ги имате и те са уникални. Народ, който не познава традициите си, е загубен. Вие ще пребъдете”. Барон Хенри ван дер Кроон зарадва перничани и с ценното дарение, което вече пътува за България – първата и най-богата колекция е за бъдещия Музей на маската в Перник и съдържа колекцията от медали, плакети, картини, купи и символи.

В двата дни на фестивала дефилираха общо 105 сурвакарски и кукерски групи от цяла България и 17 групи от чужбина. Те са представители на осем държави – Испания, Македония, Гърция, Словения, Сърбия, Сардиния, Италия, Албания, Португалия.

Спектакъл за чудо и приказ, който докосна сърцата на всички участници и гости, постави началото на 27-ия международен фестивал на маскарадните игри „Сурва” в Перник. Зрелищно шоу с много песни и танци и феноменални изпълнения спираха дъха на публиката. Грандиозната празнична вечер започна с факелно сурвакарско дефиле, с което кметът на общината д-р Вяра Церовска поведе гостите  към сцената пред Двореца на културата.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която беше сред официалните гости на откриването на фестивала, определи Перник като днешна столица на България, защото тук си дават среща най-добрите сурвакари и кукери от всички етнографски области, дори от цяла Европа.

Сурвакарският огън пристигна на специална платформа, заедно с ефектно пиротехническо шоу, направено по виенски тертип. Карнавално облечени актьори със запалени огньове и танцьори с 18 огнени тъпана озариха фестивалната сцена, сурвакарско-кукерски танц показа борбата между доброто и злото. За първи път ще прозвучи песен за Перник в изпълнение на трио “Граовка” – Мирела Асенова, Елизабет Георгиева и Милана Миланова, които са част от «Мистерията на българските гласове». Песента е написана специално за тазгодишния фестивал. Бляскав танц със знамена прогласи началото на най-голямата изява на традиционни народни игри и обичаи с маски на Балканите. Маскарадът за трети път беше под командването на актьора Веселин Мезеклиев, който в ролята си на войводата Кракра получи ключовете на Перник от кмета Вяра Церовска.

Концертната програма продължи с песните на очарователната Поли Генова и танца около кладата. Вечерта завърши с пищни празнични илюминации.

Гледайте видео тук

RELATED ARTICLES

Most Popular