Saturday, May 4, 2024
HomeСкоростиPeugeot e-2008: Тиха еволюция

Peugeot e-2008: Тиха еволюция

Електрическата версия на 2008 дава един малко по-различен поглед към френския модел

Модели като 2008 несъмнено са на гребена на вълната – кросоувърите не престават да набират все повече и повече почитатели и купувачи по света, а това важи в особено голяма степен за градските модели измежду тях. Това, че понятието “градски автомобил” се променя и често добива странни измерения от рода на петметрови луксозни SUV дори и на иначе прагматично насочени пазари, каквито са европейските, е съвсем отделна тема. Като към общата концепция на Peugeot 2008, която несъмнено го нарежда сред модерните към момента автомобилни “породи”, прибавим и възможността за изцяло електрическо задвижване – тема, радваща се на все по-голяма популярност, няма как да не признаем, че е-2008 няма как да не се превърне в пазарен успех.

Значително пораснал

Самият 2008 не е встрани от тенденцията към повсеместна акселерация на градските модели и е станал значително по-голям спрямо предшественика си – със своите 4,30 метра дължина той е пораснал с около 15 см, а междуосието от 2,65 метра обещава значително увеличено място за седящите на втория ред седалки. Багажникът е с номинален обем 434 литра, като специална похвала за инженерите заслужава факта, че той е еднакъв при модификациите с ДВГ и при варианта на ток – батерията в този случай не е отнела ценен полезен обем в областта на багажника. Височината от 1,55 метра оставя и доста въздух над главите на водача и пасажерите. Ергономичната концепция с малък волан и разположен над него комбиниран дигитален прибор с триизмерни графики е типичен за повечето съвременни модели на марката.

Подобно на по-малкия си събрат е-208, е-2008 не се отличава много от останалите варианти на модела – отличителните белези се ограничават до няколко специфични детайла. Електромоторът генерира мощност от 100 киловата или 136 конски сили, а високоволтовата акумулаторна батерия е с капацитет 50 киловатчаса.

Хармонично задвижване

На пътя допълнителното тегло от 350 килограма определено се усеща, но пък типично за повечето съвременни електромобили по-ниският център на тежестта “натиска” автомобила към пътя, което се отразява положително на стабилността при смяна на посоката. Освен това максималният въртящ момент от 260 нютонметра осигурява наистина солидна тяга, а ходовата част представя сполучлив компромис между стегната настройка и комфорт. За по-динамичните натури има и спортен режим на работа на задвижването, който в интерес на истината действително носи впечатляващо удоволствие при ускорение, но пък и носи със себе си значително по-бързо изпразване на заряда на батерията. При избор на позиция “В” на скоростния лост пък се активира режим със засилена рекуперация при отпускане на “газта”, който реално позволява през 95 процента от времето увеличаването и забавянето на скоростта да се изпълняват само с помощта на тяговия педал. Според данните по WLTP пробегът с едно зареждане е около 320 километра, като в реални условия дори при доста неикономичен стил на шофиране без проблем се достигат около 250 км – при това през студените месеци от годината с постоянно включено отопление./ams.bg

RELATED ARTICLES

Most Popular