Saturday, May 4, 2024
HomeРегионПерникПевицата Перунка Василева от Перник подреди етнографска изложба в дома си, горда...

Певицата Перунка Василева от Перник подреди етнографска изложба в дома си, горда е: Където и да сме отишли, все с медали сме си дошли

Перунка изработва по автентични образци мъжки, женски и детски носии

Певицата Перунка Василева подреди етнографска изложба в дома си в кв. „Бела вода” в Перник. Провокирана от голямата си любов към традициите, след дълги години участия в надпявания, пресъздаване и отиграване на нашенски обичаи, изпълнителката на български фолклор показва народни носии.

Плетива на Перунка

Изложила е и медали, спечелени със свои изяви. Сама, с много усърдие и отдаденост, Перунка изработва по автентични образци мъжки, женски и детски носии. Вплита красивата българска шевица върху литаци, елеци, престилки, потури, калцуни и др. Подарява на детска градина четири от най-красивите носии за момиченца. С останалите модели народни носии подрежда интересна и красива етнографска изложба в дома си. С широко сърце я отваря за всички, които искат да я посетят.

Певицата е показала в дома си собственоръчно изработени носии

„Майсторски изработените народни носии привличат много посетители. Интересът, който проявяват жителите на квартала, показва, че се отнасят с уважение и зачитане на този вид творчески труд. А красотата на народните ни носии, съхранили се през вековете, продължава да вълнува и днес. Показва ни, че в един или друг момент от своя живот, хората могат да се радват, да чувстват заедно и заедно да продължат по-нататък във всякакви дейности и да успяват!Уважението, зачитането и признанието към тази етнографска изложба, са ясен знак за нейната значимост в живота на квартала”, коментира дупничанката Саша Марулевска – дългогодишна учителка по рисуване, сега в пенсия, която е почитателка на творчеството на Перунка, и разказа за нейната поредна изява.

„Хубаво е, че хората имат отношение и ценят творческите изяви, свързани с народностната ни култура и естетика. Защото изконният приоритет на всеки народ е да съхранява своята идентичност, да я пренася през вековете поколение, след поколение, като пази и развива народните си обичаи и традиции.

Кварталът живее в своя ритъм. Има будни и талантливи хора, изпълнени с ентусиазъм, разбиране и желание за творческа дейност. Те имат своите планове и надежди.Понякога нещата не се развиват веднага, по начина, по който желаем. Но винаги трябва да помним, че нашата толерантност, любов и добронамереност ще помогнат нещата да се случат по възможно най-добрия начин!”, допълва Марулевска.

Перунка е самодейка при читалище „Пробуда” в кв.”Бела вода” в Перник, на 68 години.

Любовта й към народната песен и кръшните български хора вероятно идва от годините на нейното детство. Израства в семейство, което празнува, спазвайки народните обичаи и традиции, и ревностно следи те да бъдат усвоявани от децата. От майка си Стефанка тя наследява както дарбата да пее и изпълнява със завидно майсторство трудното граовско пеене, така и репертоара. Бащата Васил не само пее, но и свири на гайда. Песните на хората допълват живота на това семейство и неусетно завладяват будното момиче.

„Имах един голям транзистор – разказва Перунка – включвах го на терасата и по цял ден пея и играя.”

Тя играе с такава отдаденост, че съседът им – преселник от Влашко, казвал на баща й: „Василе, тая твоя щерка, че си отиграе сватбата!”

„А аз, като заиграх и запех, та до днеска не мога да се спра, отвътре ми иде!” – разказва Перунка.

Разбира, че да усеща живота, за нея означава да прави нещата, които са в сърцето и душата й. От тук нататък започват изявите й в самодейните състави при читалище „Пробуда” в „Бела вода”. Заедно с певческата група и танцовия състав участват в редица надпявания и събори. Запее ли Перунка, песента руква, пленява и оставя без дъх.

„Не са лесни граовските песни! Майстор трябва да си, че да ги изпееш, и с тресене, и с наслагване, и с надигане. Не всяка, която пее, го може!” – казва Перунка. А на нея й се отдава, иде й „отръки” – издълбоко, отвътре. Засмяните очи заблестяват, грейва духовитото лице и се понасят из простора граовските песни за Крали Марко. С тях идват и наградите – 3 златни медала, 4 сребърни, 4 бронзови. Дипломите и грамотите не се броят. Заслужени награди, извоювани с песен от фестивали в Копривщица, Пещера, Даскалово, Невестино, Кюстендилско и къде ли още не.

„Къде и да сме отишли, все с медали сме си дошли!”, казва Перунка за певческата група към читалището в Бела вода

 

RELATED ARTICLES

Most Popular