Sunday, May 5, 2024
HomeНовиниБългарияПилотът, врязал се в публиката на рали в Шумен, се оказа издирван...

Пилотът, врязал се в публиката на рали в Шумен, се оказа издирван от 10 г.

 

Осъденият на 3 години затвор Николай Георгиев се предал доброволно

 

Пилотът, който се вряза с колата си в публиката на рали “Мемориал Валерий Великов” в Шумен в неделя и рани четирима души, се оказа издирван от 2008 г. заради влязла в сила 3-годишна ефективна присъда за документна измама.

По-интересното е, че Николай Георгиев на два пъти е засичан от Интерпол – в Испания и Англия, като информация за това веднага е подавана към българските служби, но те така и не успяват да го заловят.

Той не е задържан дори и след инцидента в неделя, а се предава съвсем доброволно във вторник – два дни след като самоличността му е засечена заради катастрофата по време на “Мемориал Валерий Великов”, става ясно от съобщение на прокуратурата.

Николай Христов Георгиев за пръв път е обявен за издирване на 23 май 2008 г., когато Варненската окръжна прокуратура издава Европейска заповед за ареста му, по силата на която оттогава той се издирва в страните – члени на ЕС.

Основание за това става задочно повдигнатото му обвинение за документна измама, според което в съучастие с Петър Петров в края на септември 1999 г. той се домогва до 79 500 щатски долара, “собственост на морско лице”, посочва прокуратурата.

В началото на октомври 2008 г. Интерпол – Мадрид уведомява българските власти, че лице с отпечатъците на Георгиев е установено в испанската столица. Според информацията на местните власти той се представял за Наин Сабан Сабан, роден на 27 юни 1974 г. в Прищина, Югославия.

Преди това българинът е локализиран отново от Интерпол, но този път в Северен Лондон. Това е станало, след като открил банкова сметка на собственото си име на 1 октомври 2007 г. През нея Георгиев направил три превода до своя сметка в България. На 23 октомври 2007 г. превел 5450 британски лири, на 23 ноември същата година – 5400 лири, а на 26 ноември 2007 г. – 7000 британски лири. Тъй като нямал трудов договор, нито видими източници на доходи, банката наложила запор на сумата.

Въпреки подадената от Интерпол информация Георгиев остава в неизвестност до 15 април т.г., като междувременно през 2013 г. влиза в сила 3-годишната му задочна присъда за документна измама, постановена от Варненския окръжен съд. Заради това решение той отново е обявен за издирване на 7 август 2013 г., а на 17 октомври 2014 г. прокуратурата издава втора европейска заповед за ареста му.

Всичко това обаче не води до резултат, за да се стигне до катастрофата в Шумен, след която местното обвинение образува ново дело срещу Георгиев – този път за причиняване на средна телесна повреда на повече от едно лице. Впоследствие той се предава във вторник в областната дирекция “Съдебна охрана” във Варна. Не се съобщава да е бил конвоиран.

Щастливата развръзка по 10-годишното неуспешно издирване на 45-годишния мъж става факт на фона на призивите за цялостна реформа на изпълнението на наказанията, издирвателната дейност и организацията на затворите, отправяни през последните месеци от главния прокурор Сотир Цацаров.

Първоначално темата бе подета заради шесторния разстрел в Нови Искър, за който прокуратурата обвини самоубилия се рецидивист Росен Ангелов, който се оказа издирван близо 9 години заради влязла в сила негова 8-годишна присъда за блудство с малолетно момиче. По този повод Цацаров разпореди проверка във всички апелативни прокуратури в страна по линия на изпълнение на наказанията, според чиито резултати, обявени от него в началото на март, към момента безуспешно се издирват над 900 бегълци от правосъдието.

Темата обаче претърпя нов развой, след като в началото на април двама рецидивисти, осъждани за убийства, успяха да избягат от Централния софийски затвор, като впоследствие стана ясно, че МВР е имало сведенията за плановете им още отпреди година. Покрай бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев бяха разкрити множество пропуски в организацията на охраната в местата за лишаване от свобода, а всичко това бе последвано и от ново бягство – този път от Пловдивския затвор. Засега нито един от тримата бегълци не е заловен.

Двата случая обаче провокираха нов призив от страна на главния прокурор – за създаването на изцяло нов затвор, който да събере всички особено опасни престъпници. Освен това Цацаров поиска затягане на режима във всички останали места за лишаване от свобода и увеличаване на заплатите на надзирателите, за което те протестират от години.

 

СНИМКА: Линейка прибира пострадалите по време на ралито в Шумен.

RELATED ARTICLES

Most Popular