Thursday, May 2, 2024
HomeНовиниБългарияПо-евтините храни у нас спрямо Европа надвишават по-скъпите

По-евтините храни у нас спрямо Европа надвишават по-скъпите

Ново изследване на агроминистерството за “двойния стандарт” провокира срещи с търговските вериги

 

Ново проучване на земеделското министерство за наличието на “двоен стандарт“ при предлагани на българския и европейския пазар аналогични храни сочи, че при повечето от половината разликата в цените е в полза на българския пазар, където продуктите са доста по-евтини, а при останалите има надвишаване на стойността спрямо същите хранителни стоки, продавани в същите търговски вериги в четири държави от Западна Европа.

Анализът бе представен от агроминистъра Румен Порожанов първоначално пред бТВ, като изводите бяха, че при отделни стоки са установени над 20% разлики в описаното на етикетите съдържание, и над 40% по-високи цени на българския пазар. По-късно от ведомството публикуваха по-подробни данни от проучването, според което реално при 58 процента от проверените продукти у нас цените са по-ниски от 0.4% до 64.8% спрямо Германия, Австрия и Чехия. При останалите проверени стоки тенденцията е обратната и в България те са по-скъпи средно с 40 процента, според непредставителното изследване.

В неговите рамки са взети общо 106 проби, обхващащи 53 храни и напитки от една и съща търговска марка, предлагани в търговска верига в България и в същата или подобна верига магазини в посочените четири страни от ЕС. Освен цените са били сравнени и данните върху етикетите, направени са сравнителни лабораторни изпитвания по органолептични и физикохимични показатели и съдържание на специфични съставки.

 

Разликите в качеството най-съществени при моцарела и сокове

 

При сиренето моцарела е констатирана разлика в цвета и вкуса на продуктите, наличие на шупли в разрезната повърхност и утайка в саламурата на българския аналог. Продуктът от България е с по-ниско нетно количество и по-малко количество сирене в опаковката, за сметка на повече саламура. При бързо замразените багети на пазара у нас има по-малко колбас и твърдо сирене, за сметка на повече чушки, доматено пюре и хлебна база. В продаваните у нас изследвани аналогични млечни шоколади е установена по-ниска масленост и по-ниско съдържание на какао. В млечен шоколад от друга марка е установено по-малко съдържание на лешници в продукта на българския пазар.

Установени са също така разлики в състава на безалкохолните напитки, степента на газираност, вкуса и енергийната стойност. При напитка с вкус на портокал от една и съща марка българският аналог е с малко по-ниско плодово съдържание в сравнение с продукта от Австрия и съдържа глюкозо-фруктозен сироп вместо захар. Тъй като продуктът е широко разпространен в цяла Европа, е направено допълнително сравнение на етикетите с още пет други държави – членки на ЕС (Италия, Испания, Белгия, Германия и Унгария), според което плодовото съдържание варира от 5% в Българи и Унгария до 12% в Италия. В Италия, Белгия, Германия и Австрия продуктът съдържа захар, а в България, Унгария и Испания – фруктозо-глюкозен сироп.

 

Шоколад и бисквити доста по-евтини у нас

 

Като цяло цените на шоколад, бисквитени изделия и безалкохолни напитки в България са съществено под тези в останалите държави – членки на ЕС, обхванати от проучването.

При 22 продукта, или 42%, цените у нас са по-високи, показва още проверката, обясни Порожанов, като уточни, че говори за нетни цени, абстрахирайки се от ДДС.

Най-фрапиращият случай е паста, която у нас е със 166% по-скъпа отколкото в Италия. В Германия пък са значително по-евтини отколкото у нас плодов сок, чай и месни продукти, детски пюрета. За останалите продукти различията не са толкова съществени – в повечето случаи разликата не надвишава 20% по-скъп продукт в България, допълват от агроведомството.

Според изследването в сравнение с Австрия на българския пазар цените са преобладаващо по-ниски. При останалите 3 държави не може да се открои ясна тенденция, посочват от министерството.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular