Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионСамоковПочина легендарният скиор Георги Варошкин от Самоков

Почина легендарният скиор Георги Варошкин от Самоков

Легендарният скиор Георги Варошкин от Самоков издъхна. Варошката, както бе известен прочутият спортист, почина на 85 години.

Кариерата му тръгва още като е дете от родната писта на Ридо. С тези първи стъпки стига толкова далеч, че не трепна пред писти страшилища, като „Тофана“ в Картина д’Ампецо (Италия) и „Щрайф“ в Китцбюел (Австрия).

Само след два сезона работа с лифт българи са в първата половина от класирането, и то на най-авторитетните състезания, олимпийските в Кортина д’Ампецо (Италия)-1956 г. В спускането Георги Варошкин е 24-ти от 73-ма стартирали (Димитров е 18-и, а Попангелов 27-и). На гигантски слалом Варошкин е 41-ви от 95 участници (Димитров е 34-ти, а Понангелов 44-ти). Още по-успешно за Варошкин е на следващите игри, в Скуо Вали (САЩ)-1960 г., където е най-добре представилият се българин в две дисциплини. На спускане е 29-и, от 63-ма (30-и Димитров, 47-и А. Шаламанов), а на гигантски слалом е същото класиране, само Шаламанов е с 10 места по-напред, 37-и. И нещо любопитно. Това е единственият случай, когато българин побеждава Георги Димитров на състезания в чужбина, при това два пъти. На слалом Варошкин е 29-и от 63-ма (18-и Димитров, Шаламанов е декласиран).

След състезателната си кариера доц. д-р Георги Варошкин се посвети на научно-педагогическа работа във ВИФ (сега НСА). Поклон пред светлата му памет!

RELATED ARTICLES

Most Popular