Friday, May 3, 2024
HomeРегионДупницаРаботничките без заплати напуснаха обувната фабрика в Дупница, договорите им прекрати новият...

Работничките без заплати напуснаха обувната фабрика в Дупница, договорите им прекрати новият управител от Италия

Работниците от предприятието за обувки в Дупница вече могат да започнат нова работа или да се регистрират в Бюрото по труда като безработни, след като от днес отношенията им с италианския работодател са прекратени, съобщиха от Главната инспекция по труда.

След намесата на контролния орган е осъществен контакт с новия управител на дружеството, също италианец, който е пристигнал у нас, за да разпише заповедите за прекратяване на трудовите договори на работниците. Работодателят дължи заплатите за ноември и декември, като хората ще имат право на възнаграждение и за януари, въпреки спирането на работа, тъй като престоят не е бил по тяхна вина.

Както писахме, преди няколко дни инспекторите по труда консултираха работниците в обувното предприятие да подадат заявления за прекратяване на трудовите им правоотношения с италианския работодател на основание забавени заплати. Прекратяването, което вече е факт, дава възможност на хората да започнат нова работа или да се регистрират на трудовата борса и да получават обезщетение за безработица в пълен размер – 60 процента от осигурителния им доход.

Стана ясно още, че от инспекцията продължават да следят случая, за да съберат нужните доказателства и да бъде открито производство по несъстоятелност. Това ще бъде възможно от 31 март, когато влизат в сила правомощията на инспекцията да инициира такова производство. След вписването на молбата за откриването му бившите работници ще имат право да получат неизплатените заплати и обезщетения от Фонда за гарантирани вземания на работниците.

Припомняме, че работодателят дължи заплатата за ноември, от днес вече дължи и заплатата за декември, а хората ще имат право да поискат и възнагражденията си за януари заради престой на предприятието. От инспекцията по труда допълват, че на работодателя е потърсена административно-наказателна отговорност за задълженията за ноември и такава ще бъде потърсена отново, ако не изпълни предписанията за следващите периоди.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular