Tuesday, July 23, 2024
HomeНовиниБългарияРадев: Преките доставки на руски газ – важни!

Радев: Преките доставки на руски газ – важни!

Надява се родният зарзават да се върне на руския пазар

Преките доставки на руски газ в България имат стратегически важно значение. Това заявява българският президент Румен Радев в ексклузивно интервю за първия заместник генерален директор на ТАСС Михаил Гусман.
“Ако говорим за енергетиката, то България има стратегически интерес да получава руски газ пряко, чрез газопровод, положен на дъното на Черно море и с излаз на българска територия. По време на последното посещение на президента на Сърбия Александър Вучич обсъдихме тази тема и той също подкрепи идеята за получаване на руски газ през България. Разбира се, ние напълно разбираме желанието на руската страна да има железобетонни гаранции, че българската позиция по този въпрос няма да се променя в течение на няколко години. Но стратегическата необходимост от преки доставки на руски газ в България е налице и моята позиция по този въпрос е еднозначна”, подчертава Радев.
Президентът на България отбелязва и други сфери от взаимен интерес, в които сътрудничеството между двете страни се развива активно. По думите му има сектори, в които нашите икономически отношения са видни и се развиват добре. Като пример според него могат да се посочат туризмът и търговията с недвижими имоти, но има и огромен неизползван потенциал.
В интервюто Румен Радев изразява надежда, че българската селскостопанска продукция ще се върне на руския пазар. Президентът отбелязва и големите възможности на българските строителни компании. Той посочва също така, че България се утвърждава като един от IT секторите в Европа и тук също може да се развива съвместно сътрудничество. Държавният глава изтъква и стратегическото значение на туризма, приходите от който по думите му надхвърлят 10 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.
Българският президент обръща внимание и на предимствата за руските туристи в България, които според него са предпочитани гости, за което допринася близостта на езиците и духовните връзки между нашите народи. Разбира се, допълва той, правим всичко възможно на руските туристи да им е по-лесно, когато поискат да пътуват до България.
“България е много привлекателна туристическа страна, това е вярно, и туристите у нас могат да се наслаждават на широк спектър приключения и впечатления и разбира се – на пълноценна почивка”, добавя Румен Радев.
Пълното интервю на президента на България Румен Радев ще бъде публикувано в “Росийская газета” и на сайта на ТАСС.

RELATED ARTICLES

Most Popular