Sunday, May 5, 2024
HomeРегионБанскоRECCO® детектори ще спасяват затрупаните от лавини в районите на Боровец, Седемте...

RECCO® детектори ще спасяват затрупаните от лавини в районите на Боровец, Седемте рилски езера, Банско и Алеко

Системата на шведската компания RECCO® е въведена на много места в Европа и по света

Точно три месеца след старта на кампанията „За да спасим живот в планината”, организирана от ПСС и БЧК , първите четири RECCO® детектора, заедно с пълното оборудване за работа с тях, вече са в България. Те са предназначени за откриване на затрупани от лавини и ще бъдат разположени на стратегически места в ски центровете, в близост до районите с най-много лавинни инциденти – около хижа „Алеко“, Витоша, над Боровец – м. Маркуджиците, и в Рила – близо до Седемте рилски езера. Четвъртият детектор е осигурен от Българската лавинна асоциация и ще бъде позициониран на Банско, Пирин.

Системата на шведската компания RECCO® е въведена на много места в Европа и по света. Детекторите се наемат за период от 5 години. Отражателните пластини могат да бъдат закупени от любителите на зимните спортове, а много производители ги вграждат в ски екипировката.

Средствата за наем на уредите бяха набрани изцяло от дарения. Основните дарители бяха две големи български компании. С най-съществен принос за успеха на кампанията е дарението на SiteGround. Съвместно с ПСС, SiteGround разработват и опростен Наръчник за Безопасност в Планината, който да ни напомня, че личната подготовка и отговорност са водещи, за да се насладим и останем в безопасност сред природата. Към Наръчника, могат да бъдат изтеглени и специалните Уолпейпъри за Телефон с най-важните контакти на ПСС, които ще Ви бъдат под ръка при спешни случаи. ПСС при БЧК благодари на всички фирми и любители на планината, които се включиха в кампанията и дариха средства, за да може да се осъществи идеята „За да спасим живот в планината”.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular