Рекорд! Певиците на шопски фолклор Райна Христова, Диана Градевска и Иванка Божилова и акордеонистът Иван Наумов от Дупница спечелиха 6 златни и 2 сребърни медала

Триото Райна Христова, Диана Градевска и Иванка Божилова в Казанлък с акордеониста Иван Наумов
  •  Трио „Авлига” от Дупница се позлати на фестивали в Казанлък, Хисаря и Сапарева баня, ръководителката Христова получи и сертификат от “Орфееви таланти

Трио „Авлига” завоюва нови отличия на фолклорни фестивали в Хисаря, Казанлък, Сапарева баня и Пловдив, съобщи Юлия Атанасова – секретар на читалище „П.К. Яворов” в Дупница, към което е формацията.

Участието в Националния фолклорен конкурс ,,Димитър Гайдаров (1906-1989)” – Казанлък, от 10 юни донесе на „авлигите” 3 златни медала. Единият от тях е за триото, съставено от певиците Райна Христова, Диана Градевска и Иванка Божилова и акордеониста Иван Наумов. Злато като солистки спечелиха ръководителката Райна Христова и Диана Градевска. Освен това Христова е удостоена и с почетна грамота за принос при съхранението и разпространението на българските традиции. На феста в Града на маслодайната българска роза, проведен под патронажа на АМТИИ – Пловдив, НЧ „Възродена Искра-2000” и община Казанлък, журито на проф. Т. Киров и доц. Вл. Владимиров, толкова било впечатлено от изпълнителките на шопски фолклор от дупнишкото читалище, че ги поканило на галавечер и среща с организаторите. „Само ние и мъжката фолклорна група на доспатското село Змеица бяхме поканени да пеем на галавечерта и да се срещнем с организаторите. Казаха ни, че са били изненадани от изпълненията на триото”, сподели Юлия Атанасова.

На VI Балкански шампионат по фолклор „Евро фолк – Жива вода“ Хисаря 2017 на 11 юни групата и нейната ръководителка и солистка Райна Христова станаха балкански шампиони и лауреати, получиха златни медали, грамоти и препоръка за участие в Световния шампионат по фолклор World Folk в Несебър и Слънчев бряг през август.

Самодейките грабнаха златен медал и от третото издание на Международния фолклорен фестивал ,,Мома пее, гора се люлее” в Сапарева баня. Освен това ръководителката им Христова преди няколко дни била сюрпризирана с новината, че организаторите на тазгодишния Национален музикалнофолклорен конкурс “Орфееви таланти”, проведен през м. март в Пловдив, й присъждат сертификат за постигнати резултати в съхранението на народното творчество. „Това е голямо признание. Признание е и фактът, че от началото на годината имаме 13 отличия, 13 медала – 11 златни и 2 сребърни, и 2 плакета. Само от последните 3 участия, в рамките на един месец триото получи 6 златни и 2 сребърни медала”, каза Юлия Атанасова.

“Авлига” ще участва в изявите за откриването на кулинарно-музикалния фестивал TabietДупница на 22-ри т.м.