Ремонт на Е-79 блокира 1000 коли в Кресна, задръстването стигна 5 км, кметът Георгиев: Полага се новата пътна маркировка, само за ден е

 

Шофьори: Преминаването през градчето коства 30 мин, пълзяхме с 10 км/ч

Ремонт на главен път Е-79 в Кресна изненада шофьорите в сряда и заформи огромно задръстване в района.

Николай Георгиев

Заради струпаната техника и работници на благоевградската фирма „Агромах”, които работеха усилено на мястото, движението се осъществяваше само в едната лента, а отсечката от пътя, минаваща през градчето, костваше около 30 минути на шофьорите.

„Разстоянието между двете табели, обозначаващи, че влизаме или напускаме Кресна, се взема за половин час. Колоната е голяма и върви със скорост от 10 – 20 км. в час. В двете платна имаше поне 1000 блокирани коли, колоната гонеше 5 км”, споделиха шофьори, попаднали в задръстването.

За вестник „Вяра” кметът на Кресна Николай Георгиев уточни, че на мястото тече планов ремонт на пътя, разпореден от Агенция „Пътна инфраструктура”. В рамките на обновяването ще бъде положена дълго чаканата маркировката за обезопасяване на района, заради която жителите на Кресна нееднократно настояваха след серията пъти инциденти. Хората излязоха и на протест с искане районът да бъде обезопасен.

„Полага се нова пътна маркировка, ще има пешеходни пътеки, изкуствени неравности по пътя. Чакаме вече 3-4 месеца АПИ да изпълни поетия към нас ангажимент. Веднъж маркировката беше направена, след това се развали. Не зная каква е причината за това, дали всичко е било направено качествено или не, други ще кажат. Ние искаме да сме спокойни и районът да е обезопасен. Имаме уверенията, че ремонтът ще бъде експресен и ще приключи още тази вечер (б.а. – в сряда). Зная, че движението е затруднено и се осъществява в едната лента, но няма как”, заяви Георгиев.

Според статистиката през Кресна за час преминават по 400 превозни средства. Затова жителите на крайпътната община настояват за пътна маркировка, която да предупреждава шофьорите, че навлизат в населено място и скоростта се ограничава до 50 км/ч. Хората искат още всички пешеходни пътеки в Кресна да са от типа „зебра”, да бъдат освежени и обозначени със стрелки „погледни” и указателни табели, а също и изкуствени неравности по пътното платно.

Междувременно стана ясно, че на заседание на Общинския съвет в градчето вчера е бил прекроен общинският бюджет за 2017 година, който е в размер на 3,8 млн. лв. Община Кресна е показала отлична финансова дисциплина и от оскъдния по думите на кмета бюджет са спестени около 50 000 лв. С решение на ОбС – Кресна 50% от парите са разпределени за покриване на стари сметки, а останалите 50% ще бъдат инвестирани в ремонт на улици в квартал „Котата”.

„Улиците в района са в окаяно състояние. Мястото е труднодостъпно за линейки и снегопочистващата техника”, обоснова решението Георгиев.