Роумингът в Европа отиде в историята

 

Някои телекоми са получили отложено отпадане на надценката, но това няма да промени нещата, увериха от ЕК

 

Таксите за роуминг, плащани досега от гражданите на Европейския съюз при пътуване в Европа, остават история. От 15 юни отпада надценката при мобилните разговори, изплащането на кратки текстови съобщения и интернет сърфирането от територията на друга европейска държава.
“Премахването на таксите за роуминг е едно от най-големите и най-осезаемите успехи на ЕС”, заявиха лидерите на европейските институции – Европарламента, Европейската комисия и Съветът на Европа.
“Когато европейските граждани отидат на почивка това лято, ще могат да се радват на свободата да поддържат връзка и да използват интернет по същия начин, както у дома. ЕС ни носи чисто практически улеснения”, заяви малтийският министър на конкурентоспособността, дигитализацията и морските въпроси Емануел Малиям, след като в края на април бе изпълнено последното изискване за премахването на таксите за мобилен роуминг.
Роуминг без заплащане на допълнителни такси или роуминг “като у дома” е за тези, които живеят в Европа и пътуват в други страни от ЕС по работа или за удоволствие. Скоро след 15 юни той ще бъде въведен и в Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.
Роумингът “като у дома” цели да улесни комуникацията по време на пътуване. Той няма за цел да позволи постоянен роуминг, т.е. клиентът да сключи абонамент в страната, в която това е най-евтино, и да го ползва за роуминг услуги в собствената си страна.
За абонаментните планове с неограничен пренос на данни и предплатените карти важат специални правила, затова най-добре е всеки потребител да провери при своя доставчик на телекомуникационни услуги промените при неговия конкретен абонаментен план.
Според правилата всеки съществуващ договор, включващ услугата роуминг, автоматично се превръща в договор за “роуминг като у дома”. В случай че някои оператори използват неправомерни практики, отговорност на националните регулатори е да ги накарат да спазват правилата. Но при всички положения хората трябва да могат да се откажат от своите договори, без каквито и да е финансови неустойки.
Европейската комисия съветва всеки гражданин, който смята, че има нередности, да сезира регулаторните органи в неговата държава. За България това са Комисията за регулиране на съобщенията и Комисията за защита на потребителите.
Отсрочка за отпадането на таксата за роуминг са получили 24 телекомуникационни компании от Финландия, Естония и Литва, тъй като са доказали, че отпадането на роуминг надценките ще им докара над 3 процента загуба на печалбата. В Полша също се очакват такива действия, но от ЕК уверяват, че като цяло това няма да засегне отпадането на роуминг таксите, прредаде.
Няма информация телекомите в България да са искали отсрочка, посочи говорителят на Европейската комисия по цифровата икономика Натали Вандищат. Тя припомни, че са предвидени и мерки срещу злоупотреби с премахването на таксите.

Трите български мобилни оператора вече обявиха въведените промени при таксуването на роуминг услугите според видовете абонаментни планове с условията, които трябва да покриват клиентите, за да се гарантира, че няма да се злоупотребява с отпадането на таксите. Корекциите в общите условия на “Мобилтел”, “Теленор” и “Виваком” са публикувани на сайтовете им.