Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионКюстендилС 2 водоноски лъснаха до блясък Раждавица заради американския посланик Ерик Рубин,...

С 2 водоноски лъснаха до блясък Раждавица заради американския посланик Ерик Рубин, местните: Контейнерите в другия край на селото преливат, но гостът не мина оттам, затова ги загърбиха

 

 

Кюстендилското село Раждавица бе лъснато до неузнаваемост за посещението на посланика на САЩ в България, Н. пр. Ерик Рубин. Визитата е по покана на училище „Св.св. Кирил и Методий – с. Раждавица, в което учат и живеят на седмичен пансион 85 ромчета от Кюстендил и Дупница, и Центъра за междуучилищен диалог и толерантност „Амалипе“. Рубин откри там учебната година.

„За посещението разбрахме дни по-рано, когато най-после оправиха развалената част на водопровода в селото, пуснаха водата и два дни водоноски миха и лъскаха мегдана край училището“, споделиха местни хора. Предложението им да се измие и главната улица и да се почистят претъпканите с боклуци контейнери в другия край на селото не се приело. „Сигурно защото маршрутът на гостите не минаваше от там“. Пред училището гостите посрещна, както му е редът, селският кмет Стоян Раждавички. Но защо тук дойде и кажи-речи цялата местна организация на БСП, така и не разбрахме“, одумват събитието местните хора.

Посланик Ерик Рубин, областният управител Виктор Янев, кметът Паунов, началникът на РУО Радостина Новакова и останалите гости – Райчо Чапразов, регионален координатор на ЦМЕДТ „Амалипе”, Огнян Исаев от Ромския образователен фонд, Сашо Кръстев – Център за регионално развитие „Рома”, Елсби, Джак и Лора Лоу от Фондация “Лора” разгледаха училището и общежитието. Пред директора на училището Миглена Чавдарова посланикът изрази възхищение от всеотдайния труд, който педагогическият екип полага за децата.

Ръководителят на политическия кабинет на посолството на Великобритания у нас Том Хайнс пък участва в откриването на новата учебна година в ОУ „Христо Ботев“ в Невестино. Другите официални гости бяха зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова и гостуващата на кюстендилския Институт по земеделие делегация от Китай. В училището тази учебна година ще учат 186 деца. От тях местните са 15. Съотношението миналата учебна година беше 180 на 35, уточниха от РУО. Децата от квартал „Изток“ се извозват ежедневно до училището и обратно по домовете им, обясни училищният директор Валери Стоилов.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular