Saturday, May 4, 2024
HomeНовиниБългария С гласовете на ГЕРБ приеха оставката на Антон Тодоров

 С гласовете на ГЕРБ приеха оставката на Антон Тодоров

  • Димитър Цонев: Ще искаме оставката и на Валери Симеонов, защото си позволява да използва езика на омразата
  • Тома Биков: Свидетели на компроматна атака, която ескалира в компроматна война. Не съм съгласен с формата – управляващите говорят с езика на омразата, а опозицията с езика на любовта

 

Парламентът прие вчера оставката на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров. От партията заявиха, че той не е заплашвал журналиста от Нова ТВ, но въпреки това я подкрепиха.

„За прекратяване на пълномощията на Тодоров гласуваха 153-ма народни представители, “против“ – 14, а 11 – с “въздържал се“.

Явлението “Антон Тодоров“ разкрива кухнята на партия ГЕРБ, коментира по време на дебатите зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев. Той попита защо я няма всенародната любов за Антон Тодоров.

„Само за седмица Антон Тодоров се превърна от изключителна личност с перфектна аналитичност и пунктуалност (по думите на Цветан Цветанов – б.р.) до нежелан колега, който тежи на ГЕРБ. Десетина дни от номинацията за шеф на Комисията по досиетата, а сега оставка. Защо бе, колеги, нима не нарича често и цветущо опозицията „убийци“? Нима не громи достатъчно комунистите?“, попита Стойнев иронично. Той призова колегите си да си представят какво е щяло да стане, ако Тодоров е оглавил Комисията по досиетата.

Категорично ще гласуваме „против“ оставката на Антон Тодоров, заяви обаче лидерът на „Воля“ Веселин Марешки.

„Считаме, че в никакъв случай той не е по-лош от Делян Добрев или Валери Симеонов“, посочи той. „Трябва да разглеждаме в съвкупност порочните практики, които съществуват и в правителството, и в парламента“, заяви Веселин Марешки. „Ще следим всички процеси да бъдат изчистени от политическия живот. Тези примери трябва да бъдат в парламента, за да не ги забравяме“, каза още лидерът на „Воля“.

„Ще искаме оставката и на Валери Симеонов, защото си позволява да използва езика на омразата и е символ на тази омраза”, заяви пък депутатът от ДПС Йордан Цонев, подчертавайки, че партията ще подкрепи тази на на Антон Тодоров. По думите му тя е “абсолютно навременна и точна от гледна точка на това, което се случи „през тази сесия и от началото на този парламент, не само в медиите, но и тук от трибуната на тази зала”.

“Ако сега БСП в лицето на Драгомир Стойнев говори за езика на омраза, ние от ДПС от две години говорим за този език. Днес берем плодовете на този език”, допълни Цонев. По думите му, без значение дали езикът на омразата е насочен от националистите към малцинствата и от комунисти и антикомунисти, бивши настоящи и мимикрирали, той няма място в тази зала, защото от тази висока трибуна става официален език.

„Вчера в ПГ на ГЕРБ обсъдихме и въпроса за Валери Симеонов. Всеки от нас може да има естетически проблеми с изказвания, но ние не приемаме, че той и Антон Тодоров са заплашвали журналист”, отвърна Тома Биков от ГЕРБ.

„В последните седмици сме свидетели на компроматна атака, която ескалира в компроматна война, която има за цел да свали демократично избраното правителство. Единствената възможност за стабилно управление и ясно мнозинство беше ГЕРБ – „Обединени патриоти“. За езика на омразата съм съгласен, че съществува, но не във формата – управляващите говорят с езика на омразата, а опозицията с езика на любовта“, добави той.

Биков беше категоричен, че няма да влязат в този тон, няма да се обясняват, а ще продължат да изпълняват програмата си и да управляват страната.

“Ще продължаваме да печелим избори, както преди 3 дни (местни избори в няколко населени места – б.р.). Успокойте се, ще бъде полезно и за вас. Да спорим за идеи, политики, програми. Да не свеждаме дебата до най-ниските нива, на личностна и роднинско-личностна основа“, обърна се той към БСП.

По-рано колежката му от ГЕРБ Десислава Атанасова коментира, че Тодоров задава стандарт и оттук нататък, който си позволи поведение като неговото, трябва да подава оставка.

Междувременно пред Министерски съвет журналисти протестираха срещу натиска и опита за цензура на властта над медиите, на който отиде и самият Виктор Николаев, срещу когото Антон Тодоров и Валери Симеонов си позволиха скандалните реплики.

„Стана някаква политическа инквизиция. Днес имах чувството, че сме на другарски съд. Антон Тодоров си има една последователна линия на поведение. Тя не е от днес или от вчера.

На Борисов главата му ври от проблеми, той прави Балканска четворка, среща се с Макрон, иска да е добре и с Вишеградската четворка и не може да се занимава с единични проблеми в парламентарната група.”, заяви вчера депутатът Георги Марков.

Двама нови депутати от групата на ГЕРБ ще седнат скоро в пленарната зала на мястото на Антон Тодоров и на Диана Йорданова, която бе назначена за заместник-председател на Комисията за финансов надзор (КФН).

На мястото на Тодоров, избран от 25 МИР, най-вероятно ще влезе следващият в листата – актьорът Евгени Будинов.

Диана Йорданова бе избрана от Бургас. Нейното място вероятно ще наследи Иван Вълков, който е общински координатор на ГЕРБ в Бургас и бивш депутат. Преди него в листата са Жечо Станков, който стана заместник-министър на енергетиката, и Семир Абу Мелих. Последният обаче се отказа от депутатското място в полза на колежката си Галя Василева.

Тодоров: По характер съм темерут, признавам си го – грубиян съм, малко катил

“Премиерът беше категорично против да подавам оставка, двамата обсъждайки решихме, че може би онази фраза за столчето не е била толкова на място”, каза още Тодоров.

На въпрос кой му е ритнал столчето, както самият той се изрази за свалянето на Ани Цолова от сутрешния блок на Нова тв, той отговори: “Имам здрава кръвоносна система и предпочитам да стоя прав”. И добави: “Няма да позволя името ми и това, което ми беше вменено, да се превърне в тегоба за ГЕРБ. Тези хора не го заслужават”.

След като преди дни сам се оприличи на мумия, която не се храни и не спи, вчера продължи с признанията: “По характер съм темерут, признавам си го – грубиян съм, малко катил. Не е добре да бъдете враг на Антон Тодоров, добре е да бъдете приятел”.

Той обяви, че има предложения от няколко телевизии и ще правя телевизионно предаване. Само до преди два дни той водеше телевизионно предаване по Канал 3, но заради скандала с журналиста Виктор Николаев то беше свалено от ефир.

Запитан дали е приключил с политиката, Тодоров отговори лаконично: „Не, вероятно ще има завръщане“. На въпрос дали, след като не е в политиката, ще бъде още по-остър той отвърна: “Накъде повече, ще взривя държавата, ако продължавам по този начин“.

Тодоров подчерта, че ще продължи с разкритията си и извън парламента и се закани 70 сделки да бъдат “разкостени”, както “разлистих “Каолин”. Той атакува директно и лидера на БСП Корнелия Нинова:

„От година и половина се опитвам да накарам Корнелия Нинова да обясни за разбойническата приватизация на „Техноимпекс“. Тя никога не отговори на тези въпроси. Журналистите също не ми помогнаха в тази посока. Трябваше да й задавате тези въпроси поне толкова пъти, колкото зададохте на мен за шайката (неговата книга, писана преди да стане депутат – “Шайка – Бойко, Росен, Цецо и другите” – б.р.). В 1999 година, в онези бедни времена, откъде извадихте 70 хил. долара да купите „Техноимпекс“ за жълти стотинки“. Тодоров добави, че Нинова била казала на журналиста Сашо Диков, че не е платила и тези 70 хил. долара.

„Бих я попитал: „Вие като подарък ли получихте няколко милиона активи на „Техноимпекс“ след като си признахте, че не сте платили дори и тези 70 хил. долара“, каза още вече бившият депутат.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular