С настинка и висока температура Мариана Угрева от Дупница покори Хеопсовата пирамида дни след като учени откриха в нея помещение, държано 4500 г. в тайна

Пътешественичката си направи слънчеви бани по време на луксозен круиз на река Нил

 

Пътешественичката Мариана Угрева от Дупница покори египетските пирамиди. Угрева се впусна във вълнуваща екскурзия до страната на фараоните и обиколи най-известните забележителности. „Макар и болна с висока температура, успях да се увековеча пред седмото чудо – Хеопсовата пирамида!”, отбеляза дупничанката. Само преди няколко дни световните агенции гръмнаха с новината, че учени са открили скрито досега помещение в Хеопсовата пирамида в Гиза. То е с размерите на пътнически самолет, уточниха учените. Досега пространството е било в тайна, оставайки непокътнато в продължение на 4500 години. Празнината е една от четирите кухини в пирамидата, заедно с галериите на фараона и неговата съпруга и Голямата галерия, за които се знае, че се намират в монумента, построен по времето на фараона Хеопс. Пирамидата e наричана също Хеопсова на името на построилия я фараон, властвал от 2509 до 2483 г. пр. н. е. Тя е висока 140 м и е най-голямата в Гиза, в покрайнините на Кайро. Посетителите й преминават свити по дълъг тунел, за да стигнат до Голямата галерия, която е дълга 47 м и е висока 8 м.

Освен обиколки из пирамидите и храмовете на древни богове, Мариана разгледа и река Нил по време на лукзосен круиз. Там пътешественичката не пропусна да си направи слънчеви бани, а също така натрупа малко египетски тен и по златистите плажове.