Monday, May 6, 2024
HomeРегионСамоковШколската шефка Марияна Солунска не съкрати нито един учител в новото обединено...

Школската шефка Марияна Солунска не съкрати нито един учител в новото обединено училище „Неофит Рилски“ в Самоков, назначи 2 дами за охрана

 

По нови правила работи Обединено училище „Неофит Рилски“ в Самоков. В него на 80% преобладава ромският етнос. То бе слято с друго школо – „Д-р Петър Берон“. За директор на новото учебно заведение бе назначена шефката на „Неофит Рилски“ Марияна Солунска, на която след две-три години предстои пенсиониране. Директорката на НУ „Д-р Петър Берон“ Искра Симеонова е оставена в обединеното школа като директор по учебната част. На 15 ноември обединеното училище ще проведе първия си общ педагогически съвет, поканен е и кметът на Самоков Владимир Георгиев.

„Сигурно той ще обяви обединението официално и ще представи директорката. Сливането вече е и документално – имаме нов БУЛСТАТ, в дневниците и в останалите документи се пише „Обединено училище „Неофит Рилски“. Солунска е много свестен човек и се справя и с двете училища“ – коментираха за в. „Вяра“ учители от учебното заведение. „Колективът е много доволен. Запази се целият състав на училището, напусна само едната счетоводителка. За да има по-голяма сигурност, са назначени две жени за охрана, те са към охранителна фирма и не допускат движение по коридорите, вече няма хаос и влизане на родители в училището“ – хвалят се учителите.

Припомняме, ОУ „Неофит Рилски” и НУ „Д-р Петър Берон” се преобразуват в обединено училище „Неофит Рилски” съгласно заповед на министъра на образованието и науката проф. Николай Денков от 19 април т.г. Документът е обнародван в „Държавен вестник” (бр. 34 от 28 април).
Промяната е аргументирана с необходимостта от продължаване на образованието на учениците в по-висока степен – първи гимназиален етап, и създаването на условия за достъп до качествено образование. Учениците от двете учебни заведения ще продължат образованието си в Обединено училище „Неофит Рилски“, където ще се съхранява и документацията на досегашното училище „Д-р П. Берон”.
Министерската заповед е издадена въз основа на решение на Общинския съвет в Самоков, предложение на кмета на общината и след становища в този дух на Регионалното управление на образованието в Софийска област и на специално назначената от просветното министерство експертна комисия.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular