Тръмп повече няма да търпи провокациите на Северна Корея: Възможно военно решение на проблема

 Ядрената програма на Пхенян може да бъде унищожена само чрез сухопътна операция

 

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който е на официално посещение в Япония, увери, че Вашингтон няма повече да търпи провокационните действия на Северна Корея, съобщиха световните агенции.

“Осъществяване на забранени ядрени опити, пускове на ракети, които прелитат над Япония, застрашавайки сигурността на мирното население – САЩ повече няма да търпят подобно поведение от Северна Корея”, заяви Тръмп на обща пресконференция с японския премиер Шиндзо Абе.

Американският лидер подчерта за пореден път, че в момента се разглеждат всички варианти за решаване на севернокорейския проблем.

Ядрената програма на КНДР е заплаха за цивилизования свят, каза той. “Някои казват, че риториката ми е силна, но вижте какво се случи със слаба риторика през последните 25 години.”

Япония подкрепя политиката на Доналд Тръмп спрямо Северна Корея, заяви Шиндзо Абе. По думите му те двамата с американския президент са стигнали до единно мнение, че е възможно военно решение на проблема с КНДР.

По време на преговорите си в Токио по-рано в понеделник лидерите на двете страни “успяха да демонстрират пред целия свят, че японско-американският алианс е непобедим”, изтъкна Абе. Според него сега не е моментът за диалог с КНДР.

“Необходим е максимален натиск върху Северна Корея”, заяви японският премиер. Той съобщи, че Япония ще разшири едностранните си санкции срещу КНДР “с цел да се реши проблема с ракетната и ядрената й програма, също и въпроса с отвлечените японски граждани”.

Токио ще замрази от утре сметките на 35 частни лица и организации, уточни Абе и добави, че Япония ще продължи тясно да сътрудничи по севернокорейския проблем със САЩ и Южна Корея.

С оглед проблемите около Северна Корея Япония ще и купува повече различни въоръжения от САЩ и с тях ще може “при нужда” да сваля севернокорейски ракети, заяви Шиндзо Абе.

След разговора с него Тръмп съобщи по-специално, че двамата “са постигнали напредък по въпроса за двустранната търговия”. Вчера президентът на САЩ бе заявил, че не смята текущите търговско-икономически отношения с Япония за честни и открити.

Тръмп разговаря след срещата с Абе със семейства на японци, отвлечени от севернокорейски агенти. Той също даде обещание Вашингтон “тясно да сътрудничи с Япония по този проблем” и изрази надежда отвлечените да бъдат върнати в родината.

Тръмп спомена за Мегуми Йокота – една от отвлечените японки, от трибуната на Общото събрание на ООН през септември, след което темата за отвлечените японски граждани отново се озова в центъра на общественото внимание.

По данни на Япония Йокота е била отвлечена от севернокорейските тайни служби на 15 ноември 1977 г. в град Ниигата, когато се връщала от училище. Тези предположения обаче бяха потвърдени официално едва през 1997 г., а през 2002 г. фактът бе признат и от Пхенян.

КНДР уточни тогава, че се е предвиждало отвлечените да преподават на севернокорейски шпиони японски език, да ги запознават с културата и обичаите в японското общество.

Тогава обаче КНДР съобщи, че момичето е починало, но експертиза на предадените останки откри, че те са на друг човек. Роднините на Мегуми, която би трябвало днес да е на 53 г., смятат, че тя е още жива, и до днес се надяват да се върне в Япония заедно с другите отвлечени граждани на страната.

В Япония бяха подадени вчера множество сигнали за бомбена заплаха – нещо твърде рядко за архипелага, отбелязва във връзка с визитата на Тръмп Франс прес.

Става дума за редица места в Западна Япония, далеч от Токио, където се намираше тогава американският лидер. Не бяха открити обаче никакви следи от експлозиви, нямаше и арести, допълва АФП.

Ядрената програма на Пхенян може да бъде унищожена само чрез сухопътна операция

Единственият начин севернокорейската програма за ядрени оръжия да бъде гарантирано унищожена е сухопътна инвазия, заявява Пентагонът в писмо до американски конгресмени, цитирано от Йонхап.

Писмото е отговор на Майкъл Дюмонт, заместник-директор в Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, на запитване на двама членове на Камарата на представителите – демократите Тед Лу и Рубен Гайего, поискали оценка за очакваните човешки и материални загуби и възможните военни операции в случай на конфликт със Северна Корея.
“Единственият начин да се локализират и унищожат с абсолютна сигурност всички компоненти на севернокорейските програми за ядрено оръжие е чрез сухопътна инвазия”, посочва Дюмонт в писмо от 27 октомври, публикувано на официалния сайт на Тед Лу.