Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионСанданскиСлед кризата в детско отделение: Кметът Кирил Котев си стисна ръцете с двама...

След кризата в детско отделение: Кметът Кирил Котев си стисна ръцете с двама педиатри, обяви: Харесаха болницата и града, местят се в Сандански

 

Лечебното заведение е финансово стабилно, заплатите на лекарите са най-високите, надявам се да ги повишим отново

 

 

Детското отделение на болницата в Сандански прескочи трапа. Кризата за педиатри, поставила на карта съществуването му, е на финала. Кметът Кирил Котев съобщи добрата новина, че двете лекарки, с които води преговори да заемат вакантните позиции в отделението, са се съгласили да започнат работа и да се грижат за болежките на най-малките жители на Сандански.

„Много съм щастлив, защото и двете са много лъчезарни, изявени професионалисти и най-важното много харесаха Сандански”, съобщи кметът Котев и добави: „Докато не видя подписите им върху договорите, не искам да обявявам имената. Проблемът с медицинските кадри в цяла Европа е изключително голям, има недостиг на 1 000 000 лекари. Всички, които завършват медицина, се отправят към Германия, Швейцария и големите градове. Единици са тези, които искат да отидат на работа в по-малките градове. Ние обаче извадихме късмет. И двете лекарки изявиха желание да живеят в Сандански. Давам си ясна сметка като кмет, че за да задържим хората и да привлечем даже хора от други градове, трябва да направим повече, отколкото всички очакват. Трябва да се погрижим не само за чистота в града. Трябва да има къде да оставиш колата си, къде да се разходиш. Щастлив съм, че можем да се похвалим с най-хубавото кино в България, театралната ни зала също е на ниво и през април ще има постановка всяка седмица.

Пред двете лекарки разкрих цялата си стратегия като кмет – това, което съм направил и което искам да направя. Смятам, че ги спечелих.”

Котев помоли жителите на общината за търпение до официалното излизане на отделението от кризата.

Санданчани недоумяват как 30-те общински съветници, които са собственици на болницата, допуснаха отделението да бъде почти закрито и да се крепи от години на раменете на двама педиатри, чиито нерви тази зима не издържаха и те хвърлиха оставки. Отделението се пукаше по шевовете в пика на грипната епидемия, напрежението ескалира и докторите напуснаха. Котев заяви, че общината полага огромни усилия да спаси болницата. „Общината плаща по 300 000 лв. на година за храната на болницата. Вдигнахме заплатите с 25% на целия медицински персонал, наброяващ над 100 човека. Увеличихме и заплатите на лекарите, които смея да твърдя, че са най-високите в страната, с изключение на няколко болници в столицата. Има още какво да се направи. Сливането с петричката болница вдигна нивата, увеличи приходите и болницата е финансово стабилна. Тепърва ще отчитаме още по-добри резултати и се надявам в най-кратък срок отново да увеличим заплатите”, обяви още Котев.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular