След международен фестивал в Солинген: Автобус остави 50-те хористи от „Рилски звуци”-Дупница насред пътя в Германия, прибра ги „Юнион-Ивкони”

Румяна Льондрева и Снежана Сталева и колежките им са благодарни на Ивайло Константинов и “Юнион Ивкони” за бързото съдействие.

 

След близо два дена на магистралата дупничани призовали за помощ депутата Ивайло Константинов, който уредил превоза им до дома

 

50 от най-изявените певци на Дупница, обединени в смесен хор „Рилски звуци”, закъсаха насред Германия след участие в Третия международен хоров фестивал в Солинген. Автобусът на дупнишка фирма, с който пътували, се развалил и групата останала насред пътя към дома.

Ивайло Константинов

Ивайло Константинов

След като автобусът издъхнал, пътната помощ в Германия се отзовала веднага, но нашенци останали потресени, когато чули, че ще могат да мръднат от там чак след три дни. За зла участ те уцелили честванията на Хелоуин в Германия. Оказало се, че за немците празникът е на голяма почит и се отбелязва с едноседмичен фестивал, до края на който оставали цели три дни и междувременно няма кой да се заеме с ремонта.

Така почти два дена дупничани се оказали участници в римейк на филма „Кацнал на едно дърво”, в случая заклещени насред Германия в повреден автобус. Насред мъките те се сетили и вместо неволята помолили за помощ съгражданина си, депутат от ГЕРБ, Ивайло Константинов. Той се отзовал и изпратил експресно до Германия автобус на „Юнион-Ивкони”, за да прибере бедстващите на пътя.

 

„Обадихме се на Ивайло Константинов и той ни осигури безвъзмездно автобус, за да се приберем от Германия до България”, разказаха в редакцията на вестник „Вяра” един през друг хористите.

„Рилски звуци” бяха първият български хор, извили глас в катедралата в Кьолн и вдигнали на крака публиката. Хористите разказаха, че кметството на Солинген посрещнало нашенци по царски. Осигурили им круиз из река Рейн и туристически разходки до културни забележителности из Бон, Кьолн и други градове.

„За нас най-голямата награда бяха точно екскурзиите. Ако теглим чертата, за тях сигурно щеше да изплува цифра от порядъка на 6000 евро. Беше прекрасно, благодарни сме от все сърце на организаторите в Германия и бързата и адекватна реакция на Ивайло Константинов”, каза Румяна Льондрева, една от най- гласовитите дами в хора и собственик на едни от най-хубавите щандове за дрехи в ГУМ-Дупница.

Възхитена от преживяното е и хористката Снежана Сталева. Благодарствени писма до „Юнион-Ивкони” изпратиха читалищният секретар Силвия Балинова и много други.