Monday, May 6, 2024
HomeНовиниСвятСлед сваляне на сирийския самолет Русия спря връзките със САЩ

След сваляне на сирийския самолет Русия спря връзките със САЩ

 

Русия прекратява взаимодействието със САЩ по меморандума за избягване на инциденти в Сирия след свалянето на сирийския бомбардировач.

Решението влиза в сила от днес, обяви руското министерство на отбраната. То призова американското военно командване да проведе внимателно разследване на случая и да представи неговите резултати, както и мерките, които ще предприеме.

Руското министерство на отбраната осъди свалянето на бомбардировача като “нарушаване на международното право и военна агресия срещу (Сирия)”, както и като “цинично нарушаване на суверенитета на (тази страна)”.

Самолетите и дроновете на оглавяваната от САЩ коалиция, които летят западно от река Ефрат, където руската авиация изпълнява бойни задачи, ще бъдат съпровождани от средства на руската противовъздушна отбрана в Сирия, предупреди военното ведомство на Руската федерация.

Бомбардировачът Су-22 бе свален от оглавяваната от САЩ коалиция в неделя. Американски изтребител бомбардировач F/A-18E Super Hornet (“Супер Хорнет”) е свалил сирийския Су-22, който е хвърлял бомби край бойците на “Силите на демократична Сирия” (СДС) южно от Табка (40 км от Рака). Това предаде кореспондент на ТАСС, който се позова на представител на щаба на оглавяваната от САЩ международна коалиция, извършваща в Сирия и Ирак операция срещу групировката “Ислямска държава”.

Според представителя на щаба сирийският изтребител е “свален незабавно от американски F/A-18E”.

От коалицията подчертават, че не търсят конфликт със сирийския режим, руски или подкрепящи режима сили”, но ще защитават своите партньори.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular