Saturday, May 4, 2024
HomeСкоростиSmart се завръща на пазара с компактен SUV

Smart се завръща на пазара с компактен SUV

Smart се впуска в радикална продуктова стратегия под новия 50% съсобственик Geely и показва Concept #1 на автомобилното изложение в Мюнхен като предварителен преглед на първия си модел SUV.

Почти готовият за производство концепт е под формата на компактен електрически кросоувър с премиум амбиции и акцент върху авангардните технологии. С размери 4290 мм дължина, 1910 мм широчина и 1698 мм височина това е близко до габаритите на електрическия кросоувър EQA на компанията майка Mercedes-Benz.

Това е първият сериен електромобил на Smart, откакто стана първият „наследствен производител“, който изхвърли напълно двигателите с вътрешно горене през 2019 г.

Кросоувърът ще обяви началото на важна нова ера за марката, през която Geely ще управлява инженерната страна на разработването на модела, а Mercedes – дизайна.

Той е ясно разпознаваем като Smart, но има еволюционни елементи на дизайна, които се стремят да популяризират „готин, пораснал“ имидж на марката, според шефа на дизайна Гордън Уогънър.

Определящите му характеристики включват къси надвеси във всеки край, панорамен люк, врати без рамки и контрастни черни долни елементи на каросерията, които подчертават нейната здравина.

Вратите със задни панти се отварят от чувствителни на допир светлинни панели, а не от дръжки, които заедно с отличителни светодиодни клъстери във всеки край и уникална настройка на интериорното осветление допринасят за привличащия вниманието светлинен дисплей на концепта.

Smart казва, че колелата, изтласкани до самите ъгли на автомобила, и 2750 мм междуосие позволяват изключително просторен интериор.

Подлакътниците, мястото за краката и нишите за съхранение на вещи се казва, че са наравно с автомобилите в по-високите сегменти, докато „плаващата“ централна конзола, липсата на В-колони и стъкленият покрив излизат от салона.

Техническите подробности остават в тайна, но бъдещите модели Smart ще ползват разработена от Geely EV платформа, която обещава най-високо ниво на динамично управление и пасивна безопасност.

Бързото зареждане, дългият живот на батерията и поддръжката за актуализиране на софтуера по въздуха също ще бъдат характеристики на новата продуктова гама./ams.bg

RELATED ARTICLES

Most Popular