Friday, May 3, 2024
HomeРегионКюстендилСт. Грънчаров и войводи от Кюстендил искат корекция на табела в екопарка,...

Ст. Грънчаров и войводи от Кюстендил искат корекция на табела в екопарка, учителят Г. Попов: Сегашният текст отрича българското малцинство в Сърбия

 

 

Спешна корекция на текста на табелата в кюстендилския екопарк „Езерата”, която гласи: „…гр. Кюстендил се намира в най-западните покрайнини на България” ще поиска организаторът на ВМРО за Югозападна България Стефан Грънчаров. Според историци текстът отрича българското малцинство в съседна Република Сърбия.

Райчо Цветин

„Грънчаров е поел ангажимент да информира официално отговорните институции с настояване за спешна корекция на текста“, съобщи за „Вяра“ председателят на общинската структура Георги Петров. Гимназиалният учител от столицата Георги Попов обясни за „Вяра“ причината за искането на корекция: „Ньойският мирен договор от 1919 г. откъсва от Царство България по „стратегически съображения“ Западните покрайнини – Босилеградска, Царибродска и Струмишка околия, и ги присъединява към кралството, наречено 10 години по късно „Кралство Югославия“. И досега в България няма друго название за тези територии. Лично аз бих искал да им казваме „територии с българско население”, но кой ли ще ме чуе! Това от нашата, българска страна! А пък официален Белград и днес не приема името „Западни покрайнини“.

Табелата в екопарка.

Екопарк „Езерата“ беше реновиран по проект„Зелена трансгранична зона – инвестиция в природата”, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество, с общински бюджет 765 000 евро – 380 000 евро за община Кюстендил и 352 672 евро за Сурдулица. Изпълнението му приключи през пролетта на 2015 г. Параметрите на проектите са зададени от Брюксел, заявиха експерти по европроекти. „На фона на всеобщата глобализация на света това е буря в чаша вода”, коментират и хората.

Кюстендилци припомниха, че двете езера с алеята по средата наподобяват буквата “Ф” и са строени заедно с гарата в чест на цар Фердинанд през 1908 г.

Репортер на „Вяра“ повдигна въпроса пред зам. областния управител Райчо Цветин. Според Цветин, който служебно отговаря и за културно-историческото наследство, „сигналът е трябвало да бъде подаден тогава, защото „сега е късно“. С опит да решат проблема се ангажираха кюстендилските войводи.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular