Стойчо Кацаров: А, бе, сериозно ли ще сложите личимит за ражданиета на бебета, може ли да отложите раждане на бебе за другия месец?

babyБългарският лекарски съюз отказа да подпише анекс към НРД, с който НЗОК иска да въведе лимити на дейностите по Приложение № 1. До сега тези дейности се плащаха по отчет без лимит, защото се смяташе, че поради естеството им не може да се лимитират. В Приложение № 1 са включени хемодиализа, лечение на болни с онкологични заболявания, интензивни грижи и раждания.
Касата слага лимит на ражданията. Стига бе, сериозно ли ще сложите лимит и на това? Може ли по стандартите на нашата здравна система един пациент да се окаже надлимитен преди още да се е родил?

И сега какво ще кажете на родилката? „Задръжте раждането до другия месец, защото лимитът ни за този е изчерпан.”
А, ако има близнаци и единия е надлимитен какво? „Мила мамо, едното ви дете е надлимитно. Спрете да раждате, докато ви закараме до другата болница, в която има лимит, за да си родите другия близнак“.
Вероятно за много дейности НЗОК може да бъде подведена или заблудена. Може ли касата да бъде излъгана, че е имало раждане? Възможно ли е да бъде излъгана касата, че е имало бременна с всичките прегледи и женски консултации, че се е родил човек с име и ЕГН, а пък нищо от това да да не е вярно?
Егати касата, ако това е възможно. Разбира се, че не е възможно. Защо ви е тогава лимити? Сигурно поне десетина души са съгласували въвеждането на лимит на ражданията, а още девет в Надзорния съвет са го гласували. На никой ли не му направи впечатление, че това е …… Няма да казвам какво, всеки да си го реши за себе си.
Д-р С. Кацаров