Friday, May 3, 2024
HomeРегионБлагоевградСтотици видяха за първи път документи от Комисията по досиетата на изложба...

Стотици видяха за първи път документи от Комисията по досиетата на изложба за 70 г. от гибелта на Никола Петков в Благоевград

Домакинът на експозицията от БЗНС Венцислав Кавазов: Този голям антикомунист е жертвал всичко за България, дори живота си

 

Документална изложба по повод 70 години от гибелта на Никола Петков показа общинската организация на БЗНС в Благоевград. Стотици благоевградчани разгледаха експозицията на площад „Македония”.

В нея бяха представени уникални снимки и документи от Държавния архив и Комисията по досиетата, показана за първи път.

Домакин на събитието в Благоевград беше председателят на местната организация на БЗНС – Венцислав Кавазов. „В дни като този човек неминуемо се замисля за своя принос към страната си. Този голям антикомунист е жертвал всичко, дал е всичко за България, включително и живота си. Нека историята се помни, за да може да се взимат поуки, да се дава пример, да се вижда и зачита делото на стойностните личности, обичали страната си.

Никола Петков е един необходим пример за младите хора – пример на родолюбец и човек, показал какво значи жертвоготовност, идеали за свобода и независимост. Какво значи принципност и морал – думи, които трябва да се използват с огромна отговорност в днешно време! От нас зависи бъдещесто на страната ни. Ние ще покажем била ли е напразна саможертвата на толкова ярки личности в историята. Дано не разочароваме идните поколения с постъпките си“ – заяви общинският председател.

Земеделският лидер и водач на опозицията след 1944 година Никола Петков е убит от комунистическия режим през 1947 г. Пътуваща фото- и документална изложба се показва в 20 града в страната, бе представена в Народното събрание, а предстои и в Европейския парламент.

RELATED ARTICLES

Most Popular