Thursday, May 2, 2024
HomeНовиниБългарияСтрашни цифри: 3 български деца умират всеки месец в катастрофи

Страшни цифри: 3 български деца умират всеки месец в катастрофи

Стотици са ранените, голяма част от тях остават с увреждания

 

Катастрофи убиват всеки месец по три български деца. Стотици са ранените, голяма част от тях остават с тежки увреждания за цял живот.
Това показват данните на Пътна полиция за 2017 година. За 12-те месеца на миналата година у нас са регистрирани 1110 катастрофи със сериозно пострадали деца. 36 са загиналите, 27 от тях са починали в автомобилите, докато родителите им ги возели.
Последни в черната статистика за миналата година са двете деца на зам.-кметицата на Кричим, които загинаха заедно с майка си и баща си на 24 декември на пътя Пловдив – Пещера. Автомобилът им тогава се удари челно в друга кола.
По вина на шофьори от семейството им са пострадали 613 деца. Като пешеходци убитите са 4, а са ранени 348.
В тревожната статистика има данни и за загинали хлапета, които сами са били зад волана на колата. Те са 5 за последната година, а 149 пострадали тежко, докато шофирали автомобилите на родителите или приятелите си.
“През отчетния период на 2017 г. не се отчита намаляване на загиналите деца в сравнение с миналата година, а при ранените намалението е с 50. При децата пътници намалението е с 1 загинало дете и 17 ранени, но при децата водачи има увеличение с 1 загинало дете. При децата пешеходци броят на загиналите е същият, а на ранените е с 2 по-малко”, поясниха от Пътна полиция.
Униформените вече са заложили редица мерки, за да намалят броя на пострадалите в катастрофи деца. На последното, 55-о заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата е взето решение БЧК също да подпомогне органите на Пътна полиция.
Заложено е участие в Националния дарителски фонд за подпомагане на деца, осакатени и тежко наранени от пътнотранспортни произшествия, и организиране на връчването на помощи на пострадалите 2 пъти годишно. Българският червен кръст ще прави и открити уроци по пътна безопасност и първа помощ за ученици от 1-ви до 4-ти клас.
В една от стратегиите за опазване на живота на децата, която трябва да бъде изпълнена до 2020 година, са заложени редица мерки, които започват с обучението на децата в пътната безопасност още от детската градина.
В една от точките е записано, че това ще става с подкрепа на творческите им изяви, като създаване на разкази, стихотворения и песни за безопасното им участие в пътното движение. Смята се, че по този начин те по-лесно ще възприемат опасността, която ги дебне на улицата или в колата.

RELATED ARTICLES

Most Popular