Friday, May 3, 2024
HomeНовиниСвятТалибаните поискаха директни преговори със САЩ за мир в Афганистан

Талибаните поискаха директни преговори със САЩ за мир в Афганистан

 

Талибаните призоваха за директни преговори със САЩ за намиране на “мирно решение” на конфликта в Афганистан, съобщава АФП. Осведомителната агенция коментира, че искането очевидно показва промяна в политиката след месеци на ескалация на нападенията в държавата.

В съобщение талибаните обявиха, че призовават американските представители да разговарят директно с политическия отдел на Ислямското емирство за намиране на мирно решение.

Афганистан е наричан Ислямско емирство през 1996 г., когато талибаните започват управлението си в Афганистан след падането на Кабул. Емирството приключва на 17 декември 2001 г., след като режимът е свален от водената от САЩ коалиция.

Съобщението е в отговор на информация на местни репортери, че американският дипломат Алис Уелс е предложил по време на посещение в Кабул, че все още има възможност за преговори. След няколко дни в Кабул ще се проведе вторият кръг на регионална конференция за мир, на която представители на 25 държави ще обсъдят мерки за борба с тероризма и стратегии за прекратяване на войната.

Вашингтон отдавна призовава за преговори с талибаните, но в същото време настоява във всеки диалог да участва и афганистанското правителство. Кабул призова екстремистите да предприемат “практични стъпки”, каза говорител на правителството и добави, че “всички врати за мирни преговори са отворени”. Но висш командир на талибаните заяви пред АФП, че групата е малко заинтересована в преговорите да участват афганистанското правителство и Пакистан.

Заеманата от талибаните позиция за директни преговори със САЩ е необичайна, тъй като групировката постоянно подчертаваше, че няма да преговаря, докато чуждестранните войски не напуснат страната. Според афганистанския политолог Абдул Бари засиленият от САЩ натиск върху талибаните и Пакистан в последните месеци е принудил екстремистите да подадат ръка.

 

Снимка

И в миналото са провеждани преговори, но без резултат, предупреди афганистански политолог.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular