Теменужка Йовева дари 3D икона на новия параклис в Тополница, отец Паликарски пя „Руфинка болна легнала” на освета

Теменужка Йовева с дъщеря си Десислава, внучката Даниела и клисарката Маргарита

 

Чичото на бизнесмена Вергил Кацов и семейството художници  Николови също дариха икони, кметът Ангарев се отчете с овца

3D икона на Богородица подари Теменужка Йовева на новия  параклис „Свети Георги” в дупнишкото село Тополница.

Кметът на Тополница Анани Ангарев почерпи с бонбони за новия параклис.
Отец Георги Паликарски поръси със светена вода кметовете Ангарев и Митов.

Храмовата икона на светеца нарисуваха и дариха семейството художници Владо и Здравка Николови. Владо е от село Тополница и имат три пораснали деца – двама синове и дъщеря. Отец Паликарски бе много впечатлен от Здравка и Владо и ги покани на гости в дома си в Яхиново.

С домашна питка Букова почерпи Георги, който дойде от София.
Икона дари Георги Кацов, дошъл специално от София за освета.
С бонбони почерпиха приятелките Леда Минева и Нина.

Дъщерята и внучката на Йовева – Десислава и Даниела, омесиха богородична питка. Благодатни и питки за свети Георги омесиха и Данка Милова, Мария Стефанова, софиянката Олга Бучкова – съпруга на Георги Станоев.

Клисарката Маргарита Михайлова получи 3D икона на Богородица за параклиса от Теменужка Йовева.

Съпругата на кмета Ангарев –Йорданка, омеси и питка, и вкусна баница. Бабите от Тополница   Гроздена Милова, Тима Цветкова, Костадинка Милова и Стефка Милошова веднага поискаха рецептата за питката на баба Данче, която много им хареса.

Писателят от Тополница Димитър Милов с майка си пред параклиса.
Питки и кекс омесиха за освещаването Снежка Митева и приятелката й Йорданка.
Кметът на село Тополница със земляка художник Владо и съпругата му художничка Здравка

Албена Ковачева и Йорданка Ранкова почерпиха гостите на освета с бонбони. Стотици дойдоха на тържествения водосвет. Освещаването направи отец Георги Паликарски, който поздрави гостите на празника с любимата си песен „Руфинка е болна легнала” и бе възнаграден с бурни овации.

На трапезата кметът Явор Митов до майката и съпругата на писателя Димитър Милов
Данка Милова почерпи с питката си Гроздена Милова, Тима Цветкова, Костадинка Милова и Стефка Милошова

Кметът на Тополница Анани Ангарев дари овца за курбана на параклиса, а чорбата сготви Стоян Кадийски. От София за освета дойде със съпругата си роденият в село Тополница Димитър Милов, настоящ шеф на отдел „Култура” в  столичния район „Средец”, автор на 11 издадени книги. На освещаването на параклиса присъстваха кметът на Крайни дол и Грамаде Георги Петров, кметицата на Червен брег Силвия Тодорова, кметицата на село Яхиново Софка Скоклева, Валя Зашева от село Делян, шофьорът на община Дупница Стоян Кърков и др.

Пари и материали за съграждането на параклиса са дарени от цяло село Тополница, стана ясно на празника. Освен новия  параклис в центъра на селото има и възрожденска църква ”Св. Никола”, която е и паметник на културата, каза отец Георги Паликарски, но за поддръжка на черквата са отпуснати само 5000 лв. и ще отидат за ремонт на покрива, който е неотложен.

В момента балановският кмет Явор Митов замества колегата си Ангарев, тъй като титулярят е отпуска.

Клисарка на новия параклис стана Маргарита Михайлова, а Елена Терзийска и жените от селото ще засадят пролетта цветя в градината на параклиса. За настроението на гостите се погрижи  оркестър „Крекмански”.