Thursday, May 2, 2024
HomeНовиниСвятThe Lancet: Ефективност от 91,6% на руската ваксина "Спутник V"

The Lancet: Ефективност от 91,6% на руската ваксина “Спутник V”

Руската ваксина “Спутник V” е показала 91,6% ефективност в предотвратяване на заразяването на хора с Covid-19, според рецензирани резултати от последното клинично изпитване, публикувано във вторник в международното медицинско списание The Lancet, съобщава Ройтерс.

Учени посочиха, че резултатите от изпитването във фаза 3 означават, че светът има още едно ефективно оръжие за борба със смъртоносната пандемия и оправдават до известна степен решението на Москва да пусне ваксината в действие още преди да бъдат публикувани окончателните данни.

Резултатите, съпоставени от Института “Гамалея” в Москва, който разработи и тества ваксината, бяха в съответствие с данните за ефикасност, съобщени на по-ранните етапи от проучването, което се провежда в Москва от септември 2020 г. насам.

Резултатите от проучването се основават на данни от 19 866 доброволци, от които една четвърт са получили плацебо, казаха изследователите, водени от Денис Логунов от Института “Гамалея”.

От началото на изследването в Москва има 16 регистрирани случая на симптоматичен Covid-19 сред хората, получили ваксината, и при 62-ма сред групата на плацебо, казаха учените.

Това показа, че двудозовият режим на ваксината – две дози на поставяне, базирани на два различни аденовирусни вектора, прилагани с интервал от 21 дни – е 91,6% ефективен срещу симптоматичен Covid-19.

В проучването е имало и 2144 доброволци над 60 години и е показало, чеваксината е била ефективна на 91,8% при тестването върху тази по-възрастна група, без да се съобщава за сериозни странични ефекти, които биха могли да бъдат свързани със “Спутник V”, се казва още в резюмето на The Lancet.

Установено е също така , че ваксината е 100% ефективна срещу умерен или тежък случай на Covid-19, тъй като не са регистрирани такива случаи сред групата от 78 участници, които са били заразени и са били симптоматични за коронавирус на 21-вия ден след прилагането на първата доза от ваксината.

Публикуваните днес данни идва в момент, когато ЕС се мъчи да осигури достатъчно дози от Covid ваксините за своите 450 милиона граждани поради съкращения на производството на AstraZeneca и Pfizer, докато имунизационният процес в САЩ пък е затруднен от необходимостта ваксините да се съхраняват в свръхстудени фризери и от неравномерно планиране на разпространението на ваксините в отделните американски щати./БНР

 

RELATED ARTICLES

Most Popular