Sunday, July 14, 2024
HomeНовиниБългарияТомислав Дончев: Ще тестваме пазара за интерес към АЕЦ "Белене"

Томислав Дончев: Ще тестваме пазара за интерес към АЕЦ “Белене”

Досега са водени разговори със сериозни инвеститори с опит в ядрената енергетика, каза вицепремиерът

Българското правителство има няколко писма за инвеститорски интерес към изграждането на АЕЦ “Белене” и са водени разговори с компаниите, които са с изключително сериозни мащаби и доказан опит в ядрената енергетика. Инвеститорският интерес към спрения ядрен проект обаче може да се потвърди само чрез провеждане на процедура за избор на най-добрия кандидат, каквато трябва да се проведе до края на 2018 г. Това каза вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев.

По думите му приватизацията на проекта е една от възможностите, които се очаква министърът на енергетиката Теменужка Петкова да представи пред парламента до края на юни, когато изтича срокът, в който тя трябва да внесе своеобразен график с действията за възобновяване на АЕЦ “Белене”.

“Министерството на енергетиката трябва да посочи икономически приемливите сценарии, за да се случи АЕЦ “Белене”, защото те са много. Да се създаде ли специална проектна компания, в която да се обособят активите и да се търси инвеститорски интерес? Трябва ли да запази ли държавата малък контролен дял, или държавата говори за пълна приватизация на оборудването”, коментира Дончев.

Той отбеляза, “че всички инвеститори, с които до момента сме водили разговори, предпочитат държавата да има участие и то не за друго, а като тип гаранция, че държавата няма негативно отношение”. Дончев обаче уточни, че държавното участие няма отношение само към собствеността, а какви договори ще има с инвеститора в тази централа.

“Един договор за гарантирано изкупуване на тока, какъвто познаваме и имаме действащ и безспорно не е добра практика, включително от гледната точка на държавната помощ, трябва да бъде избягван”, смята вицепремиерът.

“Изходната ни позиция е, че такъв проект е възможен като пазарен и без бъдещи ангажименти на държавата, като тук не става въпрос за акционер, а да няма договор за гарантирано изкупуване” на тока от АЕЦ “Белене”, каза още Томислав Дончев.

Той също като премиера Бойко Борисов смята, че проектът може да се реализира като балкански: “Проучвайки документация, четейки анализи, считам, че проектът би имал бъдеще, ако се ориентира към по-широк пазар, не само българския. На балканския пазар възможности има – и в съседна Турция, и на Западните Балкани. За да се реализират те, обаче има много работа. Впрочем всички проявили интерес инвеститори още преди половин година са започнали да проучват регионалния пазар”.

Вицепремиерът отрече подозрения в енергийния бранш, че правителството може да пожертва въглищните централи, които в момента не отговарят на влизащи в сила от 2021 г. по-високи екоизисквания, за да оправдае строежа на АЕЦ “Белене”.

“Не бих казал наистина, че всички усилия са насочени към размразяване на проекта”, коментира той в отговор на въпрос върви ли се в тази посока.

“От едната страна, имаме ентусиазъм да строим и мнение, че като построиш една ядрена електроцентрала, само по себе си това означава, че си свършил нещо добро. Което не е вярно, защото едно ядрено съоръжение може да е икономически изгодно, а може и да не е. От другата страна, имаме изявления за стари руски чайници, загробване на държавния бюджет. И в двете групи, имайки полярни мнения, никой не чува какво излиза като обяснение за бъдещи намерения от страна на българското правителство. Много пъти съм казвал, че за мен опцията за реализация на проекта е на база на свършеното дотук, издадени лицензии и т. н., ако е възможно, да се реализира проект, който в голямата си степен да отговаря на пазарните правила – тоест да продава  ток не само на България, но и в региона”, посочи вицепремиерът.

Той припомни, че през юли 2016 г., малко след като руската “Атомстройекспорт” осъди НЕК да плати близо 1.2 млрд. лв.за поръчаното и изработено оборудване, е водил разговори в Иран за оползотворяване на тези съоръжения за ядрени строежи в тази страна.

“Принципен интерес бе проявен. Големият проблем е, че пазарът за препродажба на реактори е много тесен и загубата на средства е много голяма. Ако някой купува вторично подобно оборудване, цената е много ниска”, каза Дончев.

По думите му, “ако АЕЦ “Белене” не се случи като пазарен проект, другите възможности са свързани с пълна или частична препродажба на оборудването”.

“Другият вариант е препродажба на единия реактор и използване на другия в АЕЦ “Козлодуй”, но преди това трябва Министерството на енергетиката да си свърши работата”, посочи още вицепремиерът и отново обяви, че “държавата няма намерение да налива милиарди в този проект и той може да се случи само на пазарен принцип”.

Според него от важно значение е приемането на нова енергийна стратегия от парламента, защото документът трябва да разпише принципно важни решения. “Например ще развиваме ли ядрената енергетика, стъпките за либерализацията на пазара е редно да бъдат разписани в дългосрочна стратегия, колкото и да е трудно да се намери консенсус по такъв документ”, коментира Томислав Дончев.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular