Тръгва продажбата на годишната винетка от дата до дата и тримесечната

 

Продажбата на винетките за 2018 г. започва в петък – преди Коледа, като за първи път годишният стикер ще е валиден от датата на купуването, а не както досега – за календарната година, независимо кога е платен. За първи път ще се продават и тримесечни винетки, които бяха поискани от мотористите и ползващите автомобилите си за дълго пътуване основно през лятото. За последна година обаче стикерите ще са на хартиен носител и ще се лепят по стъклата на автомобилите, от 2019 г. те стават електронни.

Вече, ако шофьор си вземе стикер на 2 март 2018 г. или на 5 май 2018 г., когато тръгва на път за празниците, той ще важи до 1 март 2019 г. или до 4 май 2019 г., обясни пред журналисти регионалният министър Николай Нанков, след като правителството одобри запазването на цените на стикерите за леките автомобили за трета поредна година.

Годишната винетка за коли остава 97 лв., месечната – 30 лв., а седмичната – 15 лв. Цената на новия стикер за три месеца ще е 54 лв., или 28 евро. При определянето й е спазен принципът на пропорционалност, т.е. цената на тримесечната винетка да е по-висока от месечната и по-ниска от годишната, при спазена пропорционалност за намаляваща стойност с увеличаване срока на валидност. Това се налага от правилото колкото по-дълъг е периодът, толкова по-малка да е заплащаната цена, обясняват от Министерския съвет.

При винетките за камиони над 3.5 тона единствената промяна е в цената на дневната винетка, която догодина ще бъде 23 лв., при 21 лв. в момента.

До 31 декември тази година ще има паралелна продажба на винетки за 2017 г. и 2018 г. Това означава, че ако потребител си купи седмична или месечна винетка за 2017 г., например на 31 декември, тя ще бъде валидизирана на 31 декември и ще може да бъде използвана през следващите седем дни или един календарен месец.

Годишните стикери за 2017 г. за всички видове превозни средства са валидни до 31 януари 2018 г., припомнят от регионалното ведомство.

От петък в разпространителската мрежа ще бъдат пуснати над 2.1 млн. стикера, от които 900 хил. броя са годишни за леки автомобили. Поетапно до края на януари по разпространителските пунктове ще бъдат пуснати общо около 4.8 млн. винетки, каза Нанков.