Friday, May 3, 2024
HomeРегионДупницаВ историческия музей в Дупница показаха автентични костюми от реквизита на филма...

В историческия музей в Дупница показаха автентични костюми от реквизита на филма “Капитан Петко войвода” и вещи на кинооператора Димо Коларов

Изложбата “От киноцентъра до музейната витрина” – автентични народни облекла, накити и аксесоари, използвани при заснемането на телевизионния сериал “Капитан Петко войвода”, бе показана в Историческия музей в Дупница. Експозицията е собственост на Общинския исторически музей в гр. Попово и е експонирана в част от неусвоените музейни пространства – единствените отремонтирани с вход откъм Градската градина.

Изложбата бе открита от директора на музея Анелия Геренска.

Експонати от изложбата

Присъства и представителят на музея в Попово Пламен Събев, който разказа  как се е стигнало до идеята да се направи такава изложба. Той посочи, че реквизитът е почти изцяло в автентичен вид – 15 костюми със 124 части, от които само два елемента са шити допълнително. Самата изложба тръгва из България преди 6 години.

Част от гостите при откриването на изложбата

Експонатите са събирани от селищата в районите на Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач и Доган Хисал. Колекцията е дарена от Студиото за игрални филми “Бояна” на Тракийското дружество в поповското село Светлен. В изложбата са показани също вещи, включително и кинокамера с триножник и награди на кинооператора Димо Коларов, заснел “Капитан Петко войвода”. Той ги подарил приживе на музея в родния си град Попово.

“Капитан Петко войвода” е сниман в периода 1978 до 1981 г. Филмът се превърна в хит сред българските зрители след премиерата на 3 март 1981 г., а улиците по време на излъчването тотално опустяваха, припомня Пламен Събев.

Изложбата уважиха Валентина Алексова – главен библиотекар на библиотеката при читалище „Зора” заедно със свои колежки, учителят М. Мутафчиев със съпругата си д-р Мутафчиева, Георги Кацарски – Дон Кези, о.з. полковник Стоян Ушатов и др. В едно от помещенията пък бе показан документален филм, свързан със сериала.

Изложбата ще остане в Дупница до 20 юли.

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular