Friday, May 3, 2024
HomeРегионСамоковСтроителни отпадъци заформиха незаконно сметище при „портите” на Самоков, хората: Превърнахме се...

Строителни отпадъци заформиха незаконно сметище при „портите” на Самоков, хората: Превърнахме се в боклукчийски град, кметът Вл. Георгиев ще вземе ли мерки?

 Децата ни всеки ден се прибират с кашлица и алергии, коментират недоволни граждани

 

Нерегламентирани сметища отново изникнаха в Самоков и околностите, сигнализираха бдителни читатели. Последният сигнал е за изхвърляне на строителни отпадъци в района на поляните при „портите“ на Самоков.

Владимир Георгиев

Има оплаквания за изхвърляне на отпадъци по пътя за Драгушиново и Ихтиман. Местните хора ни изпратиха и снимки от новообразуваните сметища. Години наред фирми и граждани изхвърлят както битови, така и строителни отпадъци на входно-изходните артерии в града. За пореден път възмутени граждани ни сигнализираха за купища отпадъци – битови и строителни.

 „Идеята ни е да накараме кметовете да ги забележат и да бъдат премахнати. Кметът Георгиев ще вземе ли административнонаказателни мерки? Какво ще прави община Самоков по отношение на новите нерегламентирани сметища? Първо ще ги опише, а след това и ще ги почисти. Те вече най-вероятно са стотици. Почистването само на едно от тях струва на данъкоплатците стотици левове. Тези средства биха могли да се вложат в облагородяването на селата, а не да се изразходват, защото някой е решил, че по-лесно му е да си изхвърли боклука там, където на него му е удобно. Има ли поне един нарушител глобен?“, питат възмутени граждани.

Хората се оплакват, че отпадъците замърсяват околната среда и влияят и зле върху здравето им. “Децата ни всеки ден се прибират с кашлица и алергии”, заяви пред „Вяра“ един от недоволните.

Стотици самоковци изразиха в социалната мрежа своето възмущение от липсата на реакция от страна на кмета на Самоков Владимир Георгиев, както и останалите отговорни органи. Гери от Самоков коментира: “Не ги ли е срам общината! Никой не контролира и глобява за изхвърляне на боклук извън регламентираното сметище. Колко хора бяха спрени и глобени или върнати да не изхвърлят боклука си под Самоков?! Напротив – затварят си очите. В какво се превърнаха ливадите между Самоков и Драгушиново? Защо не са хубави зелените ливади, както едно време? Кога ще ги направите отново такива?

Петър Михайлов добавя: „За жалост така е във всички посоки, излизайки от град Самоков. Вчера минахме по пътя от село Драгушиново към село Злокучене – от двете страни на пътя е така. За пътя от Самоков към Драгушиново от години се знае, че е сметище.“

Христова: „Ами това сметище струва доста пари и те трябва да се „избият” по някакъв начин (като се натоварват гражданите). Истината е, че всички трябва да пазим природата около нас. Преди два дни пътувах по пътя за Ихтиман и останах потресена от видяното, излизайки от Самоков. Едни хора са си направили цял квартал, гората около тези къщи е изсечена, около пътя се виждат боклуци. Няма ли кой да спре тази вандалщина, превърнали сме се в боклукчийски град.“

 

RELATED ARTICLES

Most Popular