Владислав Горанов: Иван Костов бе един успешен премиер

Владислав Горанов

 

“От погледа на изминалото време, Иван Костов може да бъде оценен като успешен премиер, но приватизацията е един завършен разказ – защо да не зададем нови въпроси”, каза в понеделник финансовият министър Владислав Горанов пред бТВ. Повод за коментара му стана изказването на Костов, че “атаката срещу приватизацията е атака срещу пазарната икономика“.

Дебатът се води заради инициативата на ГЕРБ за премахване давността за разследване на престъпленията, свързани с приватизационните сделки.

Владислав Горанов допълни, че ГЕРБ няма намерение да разваля сключените сделки, а да даде възможност да бъдат разследвани престъпленията.

“Ако Иван Костов има притеснения за приватизациите, да си ги сподели. Ако е доволен от свършеното, няма причина да се притеснява. Тази тема е чувствителна, защото се остава с впечатлението, че се атакува приватизацията. Насочено е срещу бандитската приватизация”, каза финансовият министър.

Той коментира и проведеното преди ден Национално събрание на ГЕРБ, на което партията излезе с официална декларация, че никога няма да се коалира с БСП.

“В политиката не трябва да се използват заклинания, но от БСП използват благородството ни за вътрешнополитическа злоупотреба. Те си направиха един много добър дебат дали искат да правят коалиция с нас, но никой не ги е канил”, допълни Горанов.

По думите му в момента нищо не налага такава коалиция, тъй като управляващото мнозинство е стабилно. “Не сме се опитвали да заглушаваме или подкупваме БСП с едно или друго предложение”, заяви той и цитира думите на Волен Сидеров, че ако “сами не се свалим, няма структурни предпоставки сегашното правителство да бъде свалено”.

Финансовият министър допълни, че правителството е оставило всички решения за реформи в здравеопазването в ръцете на новия здравен министър Кирил Ананиев. Според Горанов разговорът за здравната карта трябва да се поднови, както и да се приеме предложението за мораториум на откриването на нови лечебни заведения.

“Не може в София, например, да има болници толкова, колкото има в други държави има въобще. Тук има над 60 болници, в Холандия са между 60 и 100 в цялата страна”, каза Горанов.

Финансовият министър изрази доверието си към новия здравен шеф, като по думите му Ананиев ще намери правилната формула. За АЕЦ “Белене” Горанов отново каза, че държавата не трябва да отделя пари от бюджета, за да финансира този проект. “Водят се разговори с инвеститори. Ако се появи такъв, който е готов да носи икономическия риск, тогава вероятно ще има такъв проект”, коментира финансовият министър.