Властите знаели от миналото лято за подготвяно бягство, но “за жалост” затворниците избягали

Надзирател хванал за дрехата един от бегълците, но го изпуснал

 

Имахме оперативна информация от миналото лято за бягството на единия от избягалите затворници, Владимир Стефанов, и бяха предприети необходимите мерки. Това обяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев пред депутатите в сряда, където беше извикан заедно с правосъдния министър Цецка Цачева да разяснят случая с избягалите преди ден затворници от Централния софийски затвор – Владимир Стефанов и Радослав Колев.

Радев уточни, че информацията е подадена на Министерството на правосъдието. “Направени са и са взети необходимите мерки по това, но за жалост се случи така, че той сега е избягал от затвора“, каза Радев.

“Има информация през 2016 година, че единият от двамата избягали лишени от свобода е бил готов или поне е правил приготовления към бягство. Реакцията на ръководството тогава е била този човек да бъде спрян от работа, където знаете, че режимът не е толкова строг”, посочи министърът на правосъдието Цецка Цачева.

“В момента се води следствие и не мога да кажа повече, но мога да кажа, че са разпитани и се разпитват в момента и са под контрол свързани лица с двамата бегълци“, допълни Радев. По думите му става въпрос за лица, които са им помагали или се очаква да им помагат.

Безспорно в случая става дума за човешки грешки. Става дума и за техническо недокомплектоване на системите за сигурност, които действат, заяви Цачева.

Наличието на човешки грешки се потвърждавало и от факта, че двамата са били въоръжени с огнестрелно и хладно оръжие, което е вкарано в затвора.

“Има категорична заповед, която определя кои са разрешените за внасяне в местата за лишаване от свобода вещи. Контрол се осъществява ежедневен от дежурните, които са на смяна и проверяват тези вещи. Самият факт, че се осъществява въоръжено бягство, установено по категоричен начин до момента – единият с нож, а другият с пистолет, означава, че тези вещи са внесени в Софийския затвор”, коментира Цачева.

Малко след изслушването й пред депутатите Цачева разкри пред медиите и друга подробност от бягството – последният от тримата надзиратели, през които минали бегълците, хванал единия от тях за дрехата, но го изпуснал.

След това последвал затворниците на улицата, но преценил, че ще е рисковано да използва каквато и да е сила, за да ги спре, тъй като имало засилен трафик и хора. По думите на правосъдния министър надзирателят решил, че “няма как да се действа повече в тази чисто градска среда”.

Тя информира още, че до 12 април назначената от нея комисия трябва да приключи с проверката. В зависимост от данните ще стане ясно кой трябва да понесе отговорност за “този изключително груб, тежък, криминален инцидент”.

Вътрешният министър Радев пък добави, че разследващите разполагали със следа и “по автомобила”, но нямат повече информация. “Видяхме номерата на автомобила, те са сменени, но не го намерихме”, уточни МВР шефът.

И отново увери, че в операцията по издирването на двамата бегълци са включени всички полицейски сили. Въпреки това той допусна, че те може и да успеят да излязат от България – “допускам, те от затвора избягаха”.