Friday, May 3, 2024
HomeНовиниБългарияВтората инстанция потвърди изцяло тезата на обвинението и остави Иванчева в ареста

Втората инстанция потвърди изцяло тезата на обвинението и остави Иванчева в ареста

 

Малко след предаването на подкупа кметицата на „Младост” наредила преписката на Ваклин да бъде придвижена

Апелативният спецсъд потвърди напълно твърденията на спецпрокуратурата за поискания и взет подкуп от кмета на столичния район “Младост” Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и сочения за посредник Петко Дюлгеров и остави и тримата за постоянно в следствения арест. За разлика от разглеждането на мярката на първа инстанция в четвъртък страните вече имаха на разположение три тома с явни доказателства и десет тома, събрани със специални разузнавателни средства.

Впечатление направи, че по време на пледоарията на защитата нито един от адвокатите на обвиняемите не оспори данните, събрани със СРС. В определението си апелативният спецсъд посочи, че всички доказателства по случая водят към обосновано предположение, че Иванчева е забавила необосновано преписката на строителния предприемач Александър Ваклин, а след това е била и активната страна в корупционната схема.

Магистратите цитираха показанията на секретарката на районната администрация Маргарита Стоянова, според които минути след предаването на подкупа на 17 април Иванчева се обадила по телефона и наредила да придвижи процедурата за проекта на Ваклин.

Иванчева, Петрова и бившият кмет на квартала от ГЕРБ Петко Дюлгеров бяха задържани при показна операция на спецпрокуратурата, МВР и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобити имоти на 17 април в центъра на София.

Обвинението твърди, че Иванчева е поискала и получила подкуп от 70 000 евро, първи транш от общо 250 000 евро, предназначени, за да придвижи преписката за проект на строителния предприемач Александър Ваклин, който вече е разполагал с разрешение за промяна на подробния устройствен план, издадено от главния архитект Здравко Здравков.

Преди ден адвокатите на обвиняемите бяха призовани в националното следствие, за да им бъдат предявени прецизираните обвинения срещу клиентите им, в които са доуточнени дати и места на срещи, на които според спецпрокуратурата е уговаряно получаването на подкупа.

Според спецпрокуратурата въпросните 70 000 евро са били предоставени предварително от Ваклин на следствието, за да бъдат белязани, след което той ги е дал на посредника в схемата Дюлгеров, за да ги предаде на Иванчева и Петрова.

Това е станало в кафене до градинката “Кристал”, където Дюлгеров взел като комисиона 14 000 евро, а двете жени си тръгнали с останалите 56 000 евро в кашонче, открито малко след това на задната седалка в служебната им кола, спряна от разследващите пред Спортната палата.

Иванчева и Петрова категорично отхвърлят тези обвинения, придържайки се към позицията, че парите са подхвърлени в колата им от Дюлгеров и те нито са искали подкуп, нито са знаели за срещите на бившия кмет на “Младост” с Александър Ваклин. Според тезата им те са станали жертва на заговор между Дюлгеров, Ваклин и зам.-кмета Румен Русев, който искал да оглави общината.

В подкрепа на обвинението от спецпрокуратурата обаче сочат, че следи от маркировката на парите са установени и по тримата задържани, а и по делото има записи от специални разузнавателни средства (СРС), с които са контролирани всички срещи по уреждането на подкупа. Такива обаче не бяха представени пред спецсъда и предстои апелативният спецсъд да се произнесе за наличието и законността им.

Освен това обвинителната теза се подкрепя от показанията на Ваклин, съпругата му, тяхна служителка, секретарка в община “Младост”, няколко други строителни предприемачи, както и от обясненията на самия Дюлгеров, прие миналия петък спецсъдът.

Впечатление обаче направи, че в определението на съдия Пламен Панайотов за постоянното задържане на обвиняемите на няколко пъти бяха споменати свидетелски показания, според които Дюлгеров поискал подкуп от името на Иванчева, но нито веднъж, че самата кметица е искала рушвет.

От своя страна защитата твърди, че следите по обвиняемите от маркировката на парите може да са били оставени, докато са пипали протоколите за петърсване и изземване, дадени им от разследващите, както и че по делото не е представено съдебно разрешение за нито едно СРС.

Адвокатите се усъмниха и че има сериозни данни за провокация към подкуп, която би оневинила напълно клиентите им, тъй като Ваклин е предоставил парите още на 2 април – цели 11 дни преди самият той за пръв път да заяви в разпит пред съдия, че изобщо му е искан подкуп.

Защитата атакува като незаконен и срока на първоначалното задържане на Иванчева и Петрова, тъй като между изтичането на 24-часовия полицейски арест и постановяването на 72-часовата прокурорска мярка са минали няколко часа, през които двете са прекарали в следствието, а не на свобода. Спецсъдът обаче отхвърли всичките им възражения и отказа да вземе отношение по въпросите за продължителността на арестите, както и за унизителното отношение от страна на разследващите към двете жени при акцията по задържането им.

 

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Е, щом не е специлизирала ВЗЕМАНЕ НА ПОДКУП в СИК или ВИС като Пуйко Борисов не е обиграна……

Comments are closed.

Most Popular