Friday, May 3, 2024
HomeРегионРилаЙорданка Кондева замени САЩ за Смочево заради внучето Йоан, със снаха си Магдалена...

Йорданка Кондева замени САЩ за Смочево заради внучето Йоан, със снаха си Магдалена се облякоха в народни носии

„Зайовците” разтанцуваха 60 празнуващи на Бабинден, сем. Демиревски се премениха като от едно време

 

Йорданка Кондева се прибра от Америка, за да живее с внучето си Йоан в рилското село Смочево.

Смочевските баби винаги се умеели и работа да свършат, и  гости да посрещнат, и да празнуват

Йорданка и снаха й Магдалена се премениха в красиви народни носии за традиционния празник Бабинден, който в Смочево се превърна в истинска веселба.

Без група „Тръгнал Зайо” не минава нито един празник в селото

Празникът събра около 60 души – половината от жителите на рилското село, които спазват отколешната традиция да честват появата на новия живот на 21 януари.

Ритуалът с умиването

Отзовалите се на поканата на организаторката и инициаторката на всички празници в Смочево – секретарката на местното читалище „Христо Ботев” Таня Булянска, бяха посрещнати с прегръдка и цвете от най-малката участничка в празника – Мария.

Половин село празнува заедно

Майсторки кулинарки поднесоха на дошлите от своите вкусотии – баници и пити. Всички носеха от вкъщи вино, ракия, сладкиши, с които се черпиха. Градуса на настроението качваха хумористичните сцени, смешните скечове. Част от хумореските бяха незабравим поздрав от дядовците за техните половинки. Както е от години, запазената марка и на този празник бе музиката на Мъжката самодейна група „Тръгнал Зайо”. С изпълненията си „Зайовците” накараха празнуващите да извият хора и да танцуват.

Част от купона бе традиционното умивене на ръцете на бабата. Ритуала изпълниха най-новата баба – Йорданка Кондева и нейната снаха Магдалена, която миналия април стана майка на малкия Йоан. Йорданка и Магдалена не пропуснаха да даруват бабата. Снахата и свекървата бяха пременени в национални носии, а свекърът Любен и цялата многочислена фамилия на сем. Демиревски бяха надошли пременени като едновремешните смочевци. Кондеви си дойдоха от САЩ, за да живеят с внучето си Йоан в Смочево, коментират в селото.

„В Смочево се събираме на Бабинден, за да отпразнуваме новия живот и да отдадем почит на по-възрастните жени от селото. Все повече млади жени се присъединяват. Така се поддържа духът на селото. Млади майки с бебетата си дойдоха на празника и това е най-хубаво от всичко. Още по-хубаво е, че в селото вече живеят бебета и малки деца. Прекрасно е да се чува детска врява, защото с тях възрастните хора живеят втората си младост”, казва Таня Булянска.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular